Andreea Paul: Parca niciodata nu a fost mai grea batalia cu incultura politica si economica

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 21:33
2046 citiri
Andreea Paul: Parca niciodata nu a fost mai grea batalia cu incultura politica si economica
Foto: emaramures.ro

Sunt ingrozita de incultura politica de la noi. Ma simt rusinata de critica europarlamentarului PSD Catalin Ivan la adresa doamnei comisar european pentru Justitie, Viviane Reding, din timpul dezbaterilor de ieri din plenul Parlamentului European.

E adevarat ca politica romaneasca ramane doar impregnata cu parfumul de femeie. Dar faptul ca femeile sunt atat de putine in politica de acasa nu este o scuza pentru brutalitatea si proasta crestere exportata la Bruxelles. Unele personaje ce se vor a fi domni au uitat de politete, de bunul cod al comportamentului in societate, au uitat complet de civilitate.

In aceasta toamna se poarta portocaliu. Or noi nu platim europarlamentarii pentru a discuta moda sau cromatica vestimentara a politicienelor, ci pentru a reprezenta interesele romanilor. Interesele romanilor inseamna, implicit, si interesele femeilor.

Cea mai recenta lege privind cotele de gen a fost adoptata de Polonia in ianuarie 2011 si prevede ca femeile sa reprezinte cel putin 35% din candidatii de pe listele electorale. In cazul nerespectarii legii, lista electorala este respinsa.

La nivel mondial, din 103 tari monitorizate, 55 au cote de gen legiferate, adica obligatorii. Alte 16 tari au adoptat atat cote voluntare, cat si cote legiferate pentru cresterea reprezentarii femeilor in spatiul public. Restul de 32 de tari au adoptat cote voluntare.

Colegii nostri europeni au sesizat beneficiile pe termen lung date de implicarea femeilor in politica. Cu cat dezechilibrul de gen in politica este mai scazut, cu atat nivelul bunastarii cetatenilor este mai mare. Cu cat dezechilibrul de gen in politica este mai scazut, cu atat nivelul coruptiei este si el mai mic.

A fost nevoie ca o femeie sa vina in Romania si sa spuna lucrurilor pe nume

Sa luam un exemplu recent. A fost nevoie ca o femeie, presedinta Lituaniei, sa vina in Romania ca sa spuna lucrurilor pe nume. Nimeni nu a surprins mai bine efectele pe care le-a avut guvernarea Ponta asupra tarii noastre. A fost directa si nu s-a ferit sa foloseasca cuvinte dure, dar civilizate si bine argumentate.

Imaginati-va pentru o secunda cum au decurs discutiile intre o femeie, presedinta Lituaniei, si primii trei barbati din stat: Basescu, Antonescu si Ponta.

Inca o ocazie pentru romani sa auda raspunsul la intrebarea daca o femeie poate conduce o natiune. Si daca nu stiam ca Lituania are o femeie presedinta, nici nu as fi avut cum sa-mi dau seama din presa. Toate titlurile anuntau ca in Romania a venit presedintele Lituaniei.

Ce spune o minte lucida despre Romania? "Romania se afla sub o analiza atenta. Stabilitatea interna este foarte importanta, pentu ca aceasta reflecta capacitatea tarii de a performa in UE. Romania este momentan paralizata de agitatia politica. Politicienii romani trebuie sa inceapa sa se comporte matur si responsabil. La capitolul absorbtia fondurilor europene, sunteti ultimii din UE si pierdeti astfel facilitatile UE."

Declaratiile presedintei Lituaniei au dat dimensiunea claritatii si a fortei feminine in politica internationala. Romania este deficitara grav la acest capitol. Desi din doua persoane pe care le intalnim pe strada, una este femeie, in Parlamentul Romaniei abia de gasim o femeie printre zece parlamentari. La nivel global suntem mult sub media de 20% de femei in parlamentele lumii, pe locul 107 din 140 de tari, in urma unor state precum Zambia, Turkmenistan, Bangladesh, Irak sau Afghanistan. In Uniunea Europeana devansam doar Ungaria si Malta.

Ne-am obisnuit atat de mult cu bariera invizibila a discriminarii de gen, incat nici nu o mai simtim. In cel mai recent Raport Global al Discriminarii de Gen, din anul 2011, ne este relevata gravitatea dezechilibrului accentuat de gen din viata politica: Romania se situeaza pe locul 112 din 135 tari evaluate. Sa ne miram atunci de nivelul de dezvoltare si de cel al coruptiei?

In culisele unei scene politice dominata de barbati, femeile raman zidite in proiectele partenerilor de gen masculin.

Ce e de facut? Am lansat acum un an o consultare publica in care investighez opiniile romanilor in acest sens. Ca Romania sau clasa ei politica nu e niciodata pregatita pentru ceea ce e de facut in acest sens o stim deja cu totii. Am vrut insa sa ascult vocea romanilor. Proiectul prevede ca partidele politice sa fie obligate fie prin lege, fie voluntar, ca la alegerile locale si parlamentare sa se prezinte o lista de candidati pe care femeile sa se regaseasca in proportie de minimum 30% pentru a se alinia la startul competitiei politice.

Disponibila la adreasa ww.femeileinpolitica.ro, initiativa a strans peste 7.600 de voturi, din care 98% sunt in favoarea legiferarii cotei de gen. Asa cum au facut alte 55 de state care au inteles rolul feminitatii in spatiul politic si unde situatia nu s-a reglat natural, inertial, odata cu dezvoltarea umana si cu educatia. In realitate, educatia nu tine doar de scoala, ci si de lege.

Andreea Paul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Andreea paul femei politica, #Andreea Paul dezbatere Romania , #economie