Andreea Paul: Cui ii mai pasa de discriminare? - Interviu

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 15:35
2555 citiri
Andreea Paul: Cui ii mai pasa de discriminare? - Interviu
Foto: Facebook

A face politica inseamna sa aplici in societate ceea ce inveti zi de zi ca un profesionist, considera deputatul Andrea Paul, prim-vicepresedinte al PDL.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, aceasta vorbeste despre discriminarea femeilor in politica romaneasca, politicienii "la moda", precum si despre criza morala cu care se confrunta societatea noastra.

Sunt femeile din Romania discriminate din punct de vedere politic? Ma refer la promovarea in structurile de conducere ale partidelor, pe locurile eligibile la alegeri sau in structurile guvernamentale.

Discriminare este un cuvant perimat astazi. Criza economica a dat drumul in arena celui mai perfid "actor": indiferenta.

Cui ii mai pasa de discriminare? Cine astazi mai lupta pentru un asemenea principiu? Ce sens mai are sa vorbim de discriminare cand lupta unei zile este "pe viata si pe moarte"? Este momentul grav al unei realitati, cand ea iese din dezbaterea publica si "se salbaticeste" din neputinta unei societati de a se aseza pe propriile picioare. Acest abandon este grav. Dar ce mai conteaza unul in padurea de abandonuri romanesti?

PDL este printre putinii actori politici care considera ca omul politic nu este unisex. Pentru prima data, sub mandatul presedintelui Vasile Blaga, avem un echilibru perfect de gen in randul prim-vicepresedintilor (doi domni: Dorin Florea si Liviu Negoita si doua doamne: Anca Boagiu si eu), dar si 10 doamne in Biroul Permanent National (record in istoria acestui partid).

In rest, vorbim de miscari de strategie. Da, criza creeaza indiferenta fata de principii, dar creeaza si oportunisme. Ieftine. A castiga capital politic utilizand femeia foloseste aceleasi principii ca si discriminarea. A folosi, a abandona. O minciuna a barbatilor? O slabiciune speculata? Este criza, nu-i asa? Ce mai conteaza? Cui ii mai pasa de nuante?

Care este principala piedica in ascensiunea femeilor in politica romaneasca - alegatorii, barbatii politicieni sau femeile insele ?

Sfera publica romaneasca este cea care nu se maturizeaza.

Ne traim viata tabloid. Cetatea este asaltata de retete de succes facil: dureroasa reusita de "doua minute", in care troneaza senzationalul, aparitiile deocheate, chiar indecente, sanii expusi si gentile care costa cat traiul unei familii in trei ani, si nu demersul educativ.

Consecinta: lumea cantaretei Alexandra Stan. Degringolada inseamna salbaticie, vointa celui puternic, autoritatea fara minte, un sistem in care este eliminat cel mai slab, in care exista inlocuitori. Unde este disputa serioasa despre exploatarea fara remuscari a unui artist? Media este interesata de vanatai, nu de lumea terifianta a relatiei dintre un artist si managerul acesteia? Stiu: cazul acesta va fi abandonat, artista isi va trai singura umilinta. Si pana la un nou caz similar, traim egali cu noi insine: in umbra senzationalului.

Criza? Da, morala.

Ce inseamna "politician la moda" (expresie folosita recent de presedintele Traian Basescu)? Pentru o femeie, este un atu sau dimpotriva?

Moda vine si trece. Castigi sau pierzi. Este tipul de provocare la care presedintele isi supune mereu apropiatii, crezand ca toti sunt ca el insusi. Realitatea a dovedit, din 2008 incoace, contrariul.

M-as bucura, bineinteles, ca zarurile macar o data sa fie castigatoare. Este prima oara in Romania, sa fie cu noroc, nu?

Cum trebuie sa procedeze o femeie pentru a ajunge la varful politicii romanesti? Cum ati reusit sa ajungeti prim-vicepresedinte al PDL?

Invatand sa fiu un bun profesionist. Crezand cu adevarat ca a fi profesor inseamna sa impartasesti stiinta ta de carte si a face politica inseamna sa aplici in societate ceea ce inveti zi de zi ca un profesionist.

Ce functii la varf va atrag mai mult si de ce, cele executive (ministru, premier etc) sau cele politice (presedinte de partid, presedinte al tarii)?

Functiile nu fac parte din repertoriul meu de viata. Ceea ce conteaza este competenta, nevoia de a acumula cunostinte si puterea de a le aplica in societate neintarziat. Aceasta este competitia pe care nu vreau s-o pierd.

Functiile? Pot sa vina ca recunoastere, mai tarziu sau deloc. Competitia mea este pentru Romania si asta am incercat sa dovedesc, indiferent de functii.

In cat timp credeti ca vom vedea o femeie premier, lider de partid important sau presedinte al Romaniei?

"Acum ar fi tocmai bine". Bineinteles, cred ca timpul nu este valoarea cea mai importanta in astfel de situatii. Important este ca acest om odata aflat in fruntea tarii sa schimbe paradigmele de pana acum.

Gata cu o Romanie condusa ca pana acum. Scindari, rastigniri, discontinuitati. Romania are nevoie de un om adevarat. Este femeie? Cu atat mai bine. Ea poate impune un model, si de asta au nevoie si criza si Romania pentru a trece peste acest conflict care dureaza parca dintotdeauna.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Andreea paul femei politica, #Andreea Paul femeie presedinte, #Andreea Paul femei PDL , #PDL