Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PSD si-a taiat un deget bolnav, PNL unul sanatos (Opinii)

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:46
5524 citiri
PSD si-a taiat un deget bolnav, PNL unul sanatos (Opinii)
Foto: Arhiva

Cu tot succesul sau in sectorul cinci, Marian Vanghelie aduce beneficii indoielnice Organizatiei PSD pe Capitala.

Era cam de rasul curcilor ca rectorul Universitatii Politehnice sa candideze cu brandul garantat de Almanahe si era de rasul gastelor sa vezi elitele stangii bucurerstene aliniindu-se la comanda lui Goagle.

Daca la asta mai adaugam si vechea dorinta a lui Ponta de rafuiala cu Vanghelie, este de inteles de ce a incercat sa-si amputeze un deget bolnav, cu atat mai mult, cu cat a facut-o cu anestezie. Nu mai este Mariean sef absolut, dar tot mai e "in conducere".

Rafuiala, teama si spaima

Altfel stau lucrurile pe partea dreapta a esichierului, unde Crin Antonescu, acest Almanahe al liberalilor, si-a taiat un deget sanatos, poate cel mai sanatos dintre toate degetele, atatea cate le are el.

N-am nicio indoiala ca, la baza, tot o rafuiala se ascunde, de vreme ce relatiile intre cei doi erau reci. Insusi Chiliman recunoaste ca nu s-a intalnit cu Antonescu "poate de asta vara". Totusi, simpla rafuiala pare un motiv slab, fata de lovitura autoritara a junelui presedinte de partid.

Intuitia imi spune ca mai mult decat rafuiaia a fost la mijloc teama. Chiar mai mult: spaima. Cu vechimea si cu prestigiul sau, cu discretia care-l caracterizeaza, Chiliman era - si poate mai este - un redutabil pericol al vulnerabilului Crin.

Chiliman era inscris in partid cand Crin abia isi daduse bacalaureatul, el se poate sfatui in taina cu toti presedintii vechi ai partidului, este activ in fapte, nu in vorbe la televizor. Are exact calitatile care-i lipsesc lui Crin Antonescu, cu desavarsire.

Calculul si procedeul

In plus, pentru cazul ipotetic al unor alegeri viitoare in partid, un cunoscut analist aprecia la TV ca patru personalitati se fac remarcate, fata de toti ceilalti liberali: Patriciu, Tariceanu, Catarama si Chiliman. Intrucat este putin probabil ca primii trei sa fie interesati in preluarea conducerii partidului, Chiliman ramane cel mai primejdios oponent al lui Antonescu, la o adica.

Pentru acest motiv, el trebuia extras de la conducerea organizatiei, trecut la marginea partidului, dar nu si la marginea primariei, unde face o imagine excelenta si nu-l are pe Antonescu rival.

Calculul este corect, dar procedeul gresit. Daca, in atmosfera de la PSD, seful partidului se simte confortabil indepartandu-si persoanele incomode de tipul Geoana si se inconjoara cu lingusitori de tipul lui Dan Nica, in atmosfera liberala Antonescu nu apare deloc fotogenic, inconjurat cu lingusitori.

El avea nevoie de Chiliman ca prieten si sustinator, nu ca persoana cu care se intalneste o data pe an. Dar, daca pana acuma, relatiile erau reci, de acum incolo ele par sa devina ostile.

PNL nu-i PSD

Poate ca naivul Antonescu nici nu-si da seama ca amenintarea cu demisia este prima salva de tun trasa in directia lui. Oricum ai intoarce-o, demisia il defavorizeaza. Plecarea din partid a lui Chiliman ar face din acesta o victima si n-ar fi deloc exclus ca un Chiliman independent sa castige Primaria Sectorului 1, fara PNL.

La una ca asta, Crin Antonescu va fi nevoit sa-l curteze pe Chiliman, asa cum astazi intregul USL il curteaza, muscandu-si buzele, pe victoriosul Oprescu.

Neplecarea din partid ar fi, pentru presedintele acestuia, o lovitura si mai grea, poate chiar un cutit in spate. Spiritul liberal, unde fiecare gandeste cu mintea lui, este alta mancare de peste decat spiritul PSD, unde fiecare gandeste cu mintea sefului.

Liberalii nu pot repeta cazul Geoana, respectiv un partid unde nu lipsesc oameni maturi si responsabili nu accepta excluderea pe baza de rafuiala.

Chiliman s-a pronuntat clar ca va lua hotarari dupa Paste, ceea ce lasa de inteles ca lupta abia de acum incepe. In plus, oricine are putina intuitie simte ca atuurile sunt mai mult in mana lui Chiliman, cel din defensiva si victimizat, decat in mana lui Antonescu, cel care loveste cu toporul fara sa stie sigur in cine da.

Este mai de folos toleranta decat rafuiala

Inclin sa cred ca domnul Chiliman nu-si va da demisia, mai ales ca cei trei sfatuitori sunt oameni care practica toleranta, nu rafuiala. Intrucat, asa cum spuneam, PNL nu-i PSD, nici Antonescu nu-l va putea exclude pe cel nedorit de el, cum a procedat Ponta cu Geoana.

Dar, ramas in partid, Chiliman abia de acum poate deveni pentru presedinte oponentul redutabil al acestuia, atragand, ca un magnet, toti neultumitii, nesatisfacutii si chiar razvratitii care sesizeaza ce fel de almanahe este Crin al lor.

Atunci sa vad pe unde va mai scoate camasa domnul Antonescu, acest doctor Ciomu al liberlilor, incapabil sa distinga daca a pus bisturiul pe un organ bolnav sau pe unul sanatos tun.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Antonescu demisie PNL Chiliman, #Vanghelie demisie PSD, #scandal Antonescu Chiliman, #alegeri locale 2012 , #demisie PNL