Andrei Marga il acuza pe Plesu de minciuni sistematizate cu privire la ICR

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 08:00
4879 citiri
Andrei Marga il acuza pe Plesu de minciuni sistematizate cu privire la ICR
Foto: Arhiva

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, il acuza pe Andrei Plesu ca profereaza minciuni sistematizate la adresa ICR si a sa.

"Andrei Plesu ataca continuu fara a se informa, iar daca indraznesti sa ii raspunzi esti deja 'in derapaj'. Imi pare rau ca trebuie sa revin la dansul si o fac, marturisesc, cu retinere si doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Roman actual si la modesta mea persoana", afirma presedintele ICR, intr-un comunicat transmis presei.

Precizand ca nu a avut "in ultimii zece ani vreo discutie, necum dezbatere, cu Andrei Plesu", Marga subliniaza ca, "daca s-ar informa cu acuratete", acesta "ar constata ca nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a platit traducerea volumului sau".

"El spune ca institutia din partea careia a beneficiat financiar este 'in plin derapaj', dar nu indica vreun fapt. Nici nu poate indica, caci nu exista astfel de fapte. Este oare derapaj sa aduci o noua strategie in ICR, care sa readuca institutia la misiunea pe care legea i-o incredinteaza? Este derapaj sa sincronizezi intelegerea culturii? Este derapaj sa pui capat scurgerii de bani publici in beneficiul abuziv al unor persoane? Este derapaj defeudalizarea institutiei?

Este derapaj sa pui in joc programe noi pentru creatorii din varii domenii ale culturii? Este 'rafuiala politica' limpezirea unor fapte aflate la limita legii, conform obligatiilor legale? Este derapaj sa innoiesti personalul din strainatate pentru o noua imagine a tarii? Este derapaj transparenta completa, care se observa in tot ceea ce face ICR? Este derapaj sa faci concursuri pe posturi, in locul numirilor preferentiale?", se intreaba retoric presedintele ICR.

In opinia acestuia, "daca s-ar informa cu acuratete, Andrei Plesu si cei care il acompaniaza ar constata ca ICR nu 'a contaminat organizarea Salonului', caci aceasta apartine firmei franco-engleze".

"Se intelege ca fiecare dintre cei care sunt invitati - de catre partea franceza, de ICR sau Ministerul Culturii - procedeaza cum doreste. Dorim ca fiecare sa participe, dar respectam decizia fiecaruia. Nu este, insa, demn ca o decizie sau alta pe care o iei sa o pui in seama altuia", declara Andrei Marga.

Presedintele ICR a adaugat ca "si pentru cei care au ales sa nu raspunda invitatiei franceze ca grupul celor peste o suta de autori prezenti la Salon du Livre - Nicolae Breban, Eugen Simion, Matei Visniec, Eugen Uricariu, Nicolae Manolescu, Dan Berindei, Norman Manea, Marius Sala, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Dragan, Gabriela Adamesteanu, Dumitru Tepeneag, Ana Blandiana; Mircea Martin, Ion Muresan, Paul Cernat, Virgil Tanase si multi altii, impreuna cu numeroase edituri din tara si din strainatate - reprezinta convingator cultura romana", nicio persoana neputand "confisca aceasta cultura".

Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga

O serie de autori romani, printre care Neagu Djuvara, Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Augustin Buzura si D. R. Popescu, ultimii doi invocand motive medicale, au anuntat ca nu vor participa la marea sarbatoare a cartii de la Paris.

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, a declarat duminica seara, ca fiecare scriitor invitat la Salon du Livre de la Paris poate sa decida cum doreste in ceea ce priveste participarea sau neparticiparea sa la acest eveniment. "Fiecare ia decizia cum doreste", a spus presedintele ICR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Marga acuza Plesu minciuni ICR, #Marga Plesu minciuni sistematizate, #scandal Marga Plesu ICR, #Plesu salon carte Paris , #ICR