Caloriferul lui Marga bate premiul Nobel (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 21:30
7443 citiri
Caloriferul lui Marga bate premiul Nobel (Opinii)
Foto: Facebook

De la statuia lui Traian postata pe treptele Muzeului National de Istorie de pe Calea Victoriei, retelele de socializare nu au mai cunoscut un moment de glorie mai mare si un subiect mai suculent.

La cata bascalie s-a facut, la ce ploaie de ironii, mistouri, radiatoare in cap si calorifere in gura si-a luat Marga, Patapievici trebuie sa fi dat cel putin un pahar peste cap in cinstea lui. Si totusi, de ce uram atat de mult caloriferul domnului Andrei Marga?

Am tremurat prea mult langa el iarna, ani la rand, inainte de '89, la fel de inghetati ca si barele lui metalice. De aici poate si reactiile exagerate la stolul de porumbei care i-a iesit lui Andrei Marga. Dar fostul ministrul de Externe a tinut cu dintii parca sa isi bata un cui in capul istoriei pe care o scrie in fruntea ICR. Nu i-au ajuns perlele slobozite la foc automat de gangavii care s-au perindat si continua sa populeze ministerele din Guvern - de la Adomnitei, Igas si Funeriu pana la Puiu Hasotti, acest picat din luna peste Cultura.

Nu, Andrei Marga a insistat sa doboare si ultimele ramasite ale iluziei ca exista totusi oameni care nu coboara sub o anumita limita. Cu declaratia despre caloriferul de origine "transilvana", Marga il bate aproape in penibilitate chiar si pe Patapievici din campania electorala din 2009, cand jura el prin presa spaniola ca stie sigur, sigur ca Traian Basescu detine o caseta in care lui Mircea Geaona i se face sex oral, dar ca, in marinimia sa nepamanteana, presedintele candidat nu o face publica. Atat l-a dus mintea pe fostul director ICR, atat il duce mintea si pe actualul.

"Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate" - Andrei Marga, Realitatea Tv.

Asta e noua directiva a ICR? Asa pare. Cine l-a ascultat insa pe Marga in direct, a inteles poate ceva mai mult decat se spune in cele trei randuri citate si rascitate si a trecut peste lovitura data in moalele spiritualitatii romanesti cu promovarea inventiei caloriferului peste granite.

Evident, nimeni nu a mai citat sau citit nimic dincolo de aceste trei fraze, pentru ca interesul nu este sa dezbatem si sa punem in discutie in mod serios principiile dupa care ar trebui sa ne promovam "arta si cultura" in strainatate, ci singura grija e cum sa il demonizam pe Marga si sa plangem dupa preasfantul si preaspiritualul Patapievici.

Dupa o perioada de sapte ani sub mandatul lui Patapievici, poate ca nu e tocmai un moment nepotrivit sa repunem in discutie valorile pe baza carora sa ne "exportam" spiritualitatea. Chiar si principiile dupa care sa ne facem cunoscuti marilor culturi ale lumii.

E varianta lui Patapievici unica valabila si eficienta? Sunt convins ca nu. E oferta prezentata de Marga - in sensul acelui "trebuie sa venim la un concept natural de cultura" - mai buna? Sincer sa fiu, nu stiu. Cred insa ca trebuie sa se discute pe marginea subiectului. Iar primul care e obligat sa faca e chiar Marga insusi, in calitatea sa de coordonator ICR.

Iar ultimul lucru de care avem nevoie e sa auzim ca, in loc sa faca asta, principala activitate a lui Marga la ICR e cum sa schimbe mai repede si cat mai multi sefi din fruntea diverselor centre culturale de prin lume.

O alta bizarerie e sa il auzim pe Marga cum da vina pe alegerile si deciziile fostei conduceri a Institutului pentru faptul ca Romania inca nu are castigat niciun premiu Nobel pentru literatura. Dar poate ca principala "vina" o poarta, individual, chiar autorii in sine, nu un institut care ar trebui sa aiba alta misiune decat vanarea premiului Nobel. Poate ar trebui intrebati chiar autorii de ce nu iau premiul si nu institutele de promovare.

Altfel, vom ajunge sa impartasim cu totii drama personala a lui Mircea Cartarescu - scriitorul care isi incepea un interviu publicat chiar in ziua decernarii premiului asa: "In preziua in care as fi putut lua premiul Nobel..."

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Andrei Marga colorifer inventie Romania, #Horia Roman Patapievici ICR, #premiul Nobel Literatura Cartarescu , #ICR