Marga vrea "innoirea" personalului ICR si filiale noi in tara

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:23
1443 citiri
Marga vrea "innoirea" personalului ICR si filiale noi in tara
Foto: Antena 3

Presedintele ICR, Andrei Marga, doreste ca in 2013 sa reduca "cheltuielile excesive cu logistica", sa "innoiasca" personalul "afectat grav de taierile de posturi din 2009-2010" si se gandeste sa deschida cateva filiale in orase din tara precum Iasi, Cluj, Timisoara si Craiova.

"Vor trebui moderate cheltuielile excesive cu logistica pentru a mari resursele financiare alocate reprezentarii culturii romane (expozitii, deplasari ale autorilor, ale formatiunilor etc.) si burselor.

Asemenea institutelor culturale ale altor tari, cheltuielile trebuie legate de eficienta, iar selectia programelor si proiectelor trebuie facuta conform valorii acestora, de cei care lucreaza in domeniu", se arata in programul lui Andrei Marga pentru ICR pe anul 2013, prezentat marti in fata Comisiei de Cultura din Senat.

De asemenea, in program se mai arata ca "sunt necesare resurse financiare mai mari pentru o prezenta mai ampla si cu un impact real, mult mai eficace, a valorilor si civilizatiei romanesti in lume" si se precizeaza ca "ICR va infiinta un serviciu menit sa promoveze proiecte cu finantare extrabugetara si sa acceseze fondurile comunitare din cadrul programelor comunitare cu relevanta culturala".

Cat despre personalul Institutului, acesta "se innoieste in conformitate cu prevederile legale si luand in seama nevoia stringenta a unei innoiri de viziune si abordare, a unei mariri a impactului programelor si a unei contributii sporite la prestigiul cultural si civilizational al tarii".

Marga motiveaza aceasta "innoire" deoarece "se procedeaza la normalizarea structurilor de personal, afectate grav de taierile de posturi din 2009-2010, si se organizeaza concursuri pentru ocuparea de posturi de executie din centrala, filiale si institutele aflate in exterior".

Planurile pe 2013 ale ICR sunt si pentru "constituirea filialelor ICR in Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si in alte locuri" aceste lucruri organizandu-se "pe baza de acorduri de cooperare intre ICR si primarii sau consilii ale judetelor".

"In fiecare Institut Cultural Roman amplasat in strainatate se organizeaza - conform practicilor din cadrul institutelor culturale consacrate - Cursuri de invatare a limbii romane si se asigura certificarea europeana atestarii invatarii limbii romane", mai arata un alt punct al programului ICR.

Zoe Petre, propusa in conducerea ICR

Marga mai doreste ca "ICR, filialele si institutele sale participa, cu contributii proprii, la dezbaterile europene consacrate intraculturalitatii si interculturalitatii si va coopera cu institutiile din tara in aceasta sfera tematica" iar "Institutele Culturale Romane amplasate in diferite capitale isi asuma analiza si normalizarea prezentei autorilor autohtoni accesibili publicului din diferite tari in bibliotecile majore de la fata locului".

Comisia de Cultura a Senatului a dat, marti seara, raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ce prevede trecerea ICR de sub autoritatea Presedintelui Romaniei sub control parlamentar.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marga innoire personal ICR, #Marga ICR noi filiale , #ICR