Salon de carte la Paris: Marga nici n-a observat protestul, era ocupat cu Hollande (Video)

Vineri, 22 Martie 2013, ora 09:44
2735 citiri
Salon de carte la Paris: Marga nici n-a observat protestul, era ocupat cu Hollande (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele ICR, Andrei Marga, sustine ca nici nu si-a dat seama ca la Salonul de carte de la Paris ar fi fost vreun protest, argumentand ca era prea ocupat pentru a-l primi pe presedintele francez Francois Hollande.

"Inaugurarea Salon du Livre in care Romania, stim bine, este tara invitata de onoare a fost pentru Romania, cu siguranta, o sarbatoare si un succes.

Scandal la Salonul de carte de la Paris - protestatari luati pe sus de jandarmi

Au fost peste 1.000 de participanti, standul romanesc fiind unul dintre cele mai vizitate si trebuie sa remarc cu satisfactie, desi eu in general sunt destul de critic, bogatia foarte pronuntata a standului romanesc si cu carti care au fost editate in Franta si cu productia editurilor din tara. Un succes enorm", a apreciat Marga, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Acesta a reiterat ca nu stie despre niciun protest si a vorbit despre "covarsitoarea parte a celor 1.000 de oameni au vazut cu totul altceva".

"Daca dumneavostra vorbiti de altceva, probabil ca aveti date, dar va spun, covarsitoarea parte a celor 1.000 de oameni au vazut cu totul altceva. Trebuie sa spunem clar, dreptul de a protesta e inscris in libertatile moderne, in Constitutie, nu e nicio problema. Daca sunt deziderate, se vor trata cu toata maturitatea", a mai spus presedintele ICR.

Acesta a vorbit si despre doleantele protestatarilor.

"Spun foarte simplu, faptul ca cineva participa sau nu este o decizie personala. Nu putem sa intram in cugetul nimanui si e dreptul fiecaruia sa decida. In rest, sunt simple intoxicari, simple falsuri, puse probabil in gura cuiva, dar pot sa va spun inca o data si puteti consulta oamenii care au fost aici (Paris - n.red.), nu a fost asa ceva, sau au fost, probabil, marginale.

Eu trebuie sa va spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea presedintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezentei romanesti. Nu mi-am dat seama sa fie vreun protest. Ce a facut fiecare, individual, nu era treaba mea sa-i urmaresc. Poate ca au fost proteste, puteti consulta principalii intelectuali ai tarii si veti avea, cred, aceeasi opinie pe care si eu am exprimat-o", a adaugat Marga.

Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga

Presedintele ICR a comentat si absenta lui Andrei Plesu de la Salonul de carte.

"Ar fi bine ca toti intelectualii, toti care suntem, toti cetatenii de ce nu, cand vorbim despre ceva, sa ne informam in prealabil. Trebuie sa revenim si in tara noastra la o exigenta normala de a spune ce se bazeaza pe probe, iar daca nu avem probe atunci sa ne vedem de treaba", a comentat fostul ministru.

Marga: TIFF si Anonimul sunt deja finantate

Presedintele ICR a vorbit, in finalul interventiei, si despre refuzul ICR de a finanta proiecte importante precum TIIF sau Anonimul.

ICR respinge TIFF, Next si Dupa Dealuri, dar finanteaza Udatul Nevestelor

"Sunteti in completa eroare, uitati-va pe site-ul ICR-ului, acestea sunt finantate demult. Acesta este un alt fals pentru a intoxica oamenii. Sunt finantate fara probleme. Aceasta intoxicare este un rol eminamente politic. Se poate pune pe hartie orice aberatie. Apelul meu modest e sa revenim la fapte. A discuta fara fapte e o aventura care costa", a apreciat Marga.

Proteste la Paris

Artisti romani si straini din Franta, purtand masti cu chipurile lui Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, au incercat sa protesteze pasnic in standul Romaniei de la Salonul de carte de la Paris, joi seara.

Manifestatia pasnica a tinerilor, care a inceput prin dansul unei artiste din Japonia, continuand cu impartirea unor fluturasi-manifest impotriva noii conduceri a Institutului Cultural Roman (ICR), a fost oprita cu brutalitate de jandarmii francezi.

La incident au asistat oficiali romani, in frunte cu Andrei Marga, directorul ICR, Nicolae Manolescu, Georgica Severin si chiar Serge Celibidache, fiul dirijorului Sergiu Celibidache, care vizita standul Romaniei de la prestigiosul salon literar.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Marga proteste Paris, #Salon Carte PAris proteste, #Plesu Liiceanu Djuvara Paris, #Marga ICR finantare TIFF , #ICR
Comentarii