Andrei Marga apare intr-un dosar de contraspionaj al fostei Securitati

Luni, 24 Februarie 2014, ora 12:19
5599 citiri
Andrei Marga apare intr-un dosar de contraspionaj al fostei Securitati
Foto: Arhiva

Andrei Marga, fost ministru de Externe si al Educatiei, a fost racolat de serviciile de contrainformatii din timpul regimului comunist, dupa cum arata acte oficiale ale fostei Directii de Securitate a Statului.

Primul care a facut dezvaluirea a fost profesorul Costel Sarbu de la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca, dar informatiile sunt confirmate de un plan de masuri, datat 5 martie 1977, discutat de ofiterii Serviciului de Constraspionaj si adoptat de generalul maior de Securitate Constantin Ioana, seful Securitatii Cluj, scrie Evenimentul Zilei.

Documentul apare intr-un dosarul deschis de Securitate pe numele scriitorului german Martin Verrel, care era banuit ca este spion al fostei RFG, si care a primit numele de cod "Werner".

"In luna august a.c. a fost recrutat ca si informator legatura lui Werner, Marga Andrei, fost bursier Humbold, care urmeaza a primi sarcini pe langa obiectiv", se arata in dosar.

Conform sursei citate, Andrei Marga a primit numele de colaborare "Horea" si a fost cooptat in reteaua ofiterului Constantin Banciu. Marga primea sarcini si instructiuni, cum ar fi abordarea apropiatilor profesorului german, actiune pentru care a fost instruit special.

"Sursa a fost instruita de a cultiva relatiile cu Werner si sub pretexte plauzibile sa caute a-l vizita la domiciliu, biblioteca etc. Sa stabileasca relatiile pe care le are in randul intelectualilor, sa participe la filmele pe care le va prezenta spre a stabili preocuparile sale in aceste imprejurariri", se arata intr-un document semnat de Constantin Banciu.

In acest sens, Marga l-a abordat pe Helmut Britz, scriitor german, un apropiat al scriitoarei Herta Muller, si ea urmarita de Securitate. De asemenea, in 10 aprilie 1978, sursa Horea anunta Securitatea in legatura cu vizita unor jurnalisti vest germani de la televiziunea ZDF, iar in 1978 Andrei Marga a dat informatii in legatura cu cercetatorul american Ratner Mitchel si cu Dureid Mahasneh, un important cercetator din Iordania, apropiat al familiei regale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Marga dosar contraspionaj, #Marga Horea Securitate, #Andrei Marga securitate , #ministrul Afacerilor Externe
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Inca un turnator securist... Lunga trebuie sa fie lista!
Poza bum
bum
rank 5
Brejnev , nu Marga ! in guvernul cel cinstit sunt multi Brejnevi !