Andrei Marga: Franta nu va mai politiza chestiunea copiilor romani de pe strazi

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 13:01
2592 citiri
Andrei Marga: Franta nu va mai politiza chestiunea copiilor romani de pe strazi

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca omologul sau din Franta, Laurent Fabius, i-a spus ca noul Guvern de la Paris nu va mai politiza chestiuni precum prezenta copiilor romani pe strazile din Hexagon.

"Am avut o discutie cu dl Laurent Fabius la Chicago si dansul a spus, intre altele, foarte simplu, ca Franta nu va mai politiza chestiuni care sunt relative la prezenta de copii izolati pe strazile marilor orase din Franta, chestiuni legate de ceea ce fac unii concetateni in aceasta tara.

Pe de alta parte, dl Laurent Fabius a exprimat pretuirea pentru eforturile care se fac in Romania in directia aplicarii MCV, incat sub acest aspect ne asteptam sa putem coopera foarte bine cu reprezentantii Frantei pe aceste probleme tinand de justitie, de tot acest pachet care duce la Schengen", a spus Marga intr-un interviu pentru Agerpres.

Seful diplomatiei romane a mai informat si ca vrea sa revitalizeze Francofonia si invatarea limbii franceze.

"Sub alte aspecte, preocuparea tarilor noastre, si in urma discutiei cu dl ministru de Externe al Frantei, este sa repunem in miscare Francofonia. Traim intr-o lume in care lingua franca este engleza, o lume in care parintii isi dau copiii la invatat limbi straine, in mod automat la engleza. Parerea mea simpla este ca e pacat ca noile reglementari din Legea educatiei nu incurajeaza suficient invatarea mai multor limbi.

Cand spun aceasta am in vedere si opinia foarte inteleapta a unor ambasadori care au observat ca Romania, cu politica lingvistica inscrisa si in legislatie, risca sa isi reduca un avantaj pe care l-a avut cu multe generatii, inclusiv cu cele din care facem noi parte, care au fost incurajate sa invete doua limbi. Suntem preocupati sa relansam Francofonia, care reprezinta un avantaj pentru romani", a informat Marga.

Ministrul de Externe isi doreste si sporirea prezentei economice franceze in Romania.

"Ne intereseaza si prezenta economica franceza si vom examina cu autoritatile franceze si exista disponibilitatea in acest sens. A fost un pas mare venirea Renault la Mioveni, a firmei Societe Generale in sistemul bancar, venirea altor firme. Si in cazul Frantei noi consideram ca o prezenta mai ampla este benefica pentru Romania. Romania este o tara care, la aceasta ora, trebuie sa absoarba cat mai multe investitii externe si trebuie sa-si exporte produsele pe o piata mai larga si intr-un volum mai mare", s-a aratat de parere Marga.

Semnale bune pentru Schengen

Andrei Marga s-a aratat optimist in privinta aderarii Romaniei la Schengen, spunand ca are semnale ca opozitia fata de aceasta s-a mai redus.

"In ultimele saptamani, opozitia explicita s-a atenuat. In ultimele saptamani, exista mai multa disponibilitate a diferitelor tari europene de a observa dezvoltarile pozitive care au loc in Romania in ceea ce priveste aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Sunt fapte care s-au intregistrat in Romania, de pilda si in domeniul luptei impotriva coruptiei, in domeniul limitarii si combaterii marii coruptii, al transparentei justitiei.

Sunt fapte pozitive care s-au intrunit. Facem eforturi si astazi am avut o sedinta sub conducerea primului-ministru la Ministerul de Justitie cu toate fortele implicate in aplicarea Strategiei Anticoruptie care este o parte a MCV.

Aplicarea unei strategii cum este cea a anticoruptiei este, in primul rand, in avantajul Romaniei, a cetatenilor romani. Doi, o astfel de lupta este luata ca indicator al tarii noastre spre o normalitate sub aspectul promovarii justitiei. Pot sa va spun ca raportul care vine in iulie promite sa fie mai pozitiv. Noi speram sa fie suficient de pozitiv incat sa ne indreptam spre o decizie in septembrie la asa-numitul JAI mai favorabila. Deocamdata trendul este pozitiv. Sa speram ca-l vom mentine si facem toate eforturile sa-l mentinem, astfel incat in decembrie sa facem un pas major in acest domeniu. Schengen are implicatii umanitare, dar si in incurajarea investitorilor. Ambele implicatii ne intereseaza foarte mult", a comunicat Marga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Andrei Marga Franta copii romani, #Andrei Marga opozitie Schengen , #ministrul Afacerilor Externe
Comentarii
Poza coolsnow
coolsnow
rank 5
Nu cu copii romani au avut francezii probleme
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Очень хороший товарищ Марга!