Marga explica lumii ce se intampla in Romania: Exercitiu democratic

Marti, 03 Iulie 2012, ora 23:28
7541 citiri
Marga explica lumii ce se intampla in Romania: Exercitiu democratic
Foto: MAE.ro

Ministrul de Externe al Romaniei, Andrei Marga, a trimis, marti, un comunicat cancelariilor, ambasadelor si Uniunii Europene pentru a lamuri situatia de pe scena politica din tara.

Astfel, Marga arata ca scandalul dintre Putere si Opozitie nu este decat "expresia exercitiului democratic parlamentar", al carui unic scop este "sa readuca functionarea institutiilor reprezentative ale statului de drept in parametri constitutionali".

"Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusa in discutie independenta institutiilor, ci au fost aplicate litera si spiritul legii specifice pentru astfel de situatii. Este vorba despre stabilirea legaturii directe dintre noua majoritate parlamentara si structura de conducere a celor doua camere ale Parlamentului, asa cum prevad regulamentele acestora. Configuratia politica din Senat si Camera Deputatilor a stat la baza instalarii noului Executiv, astfel ca era firesc ca aceasta noua distributie a reprezentarii politice in forul legislativ sa isi gaseasca o reflectare si in conducerea Parlamentului", se arata in comunicatul postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.

Mai mult, Marga sustine ca independenta justitiei nu a fost pusa in pericol si ca Romania ramane o tara care se ghideaza dupa principiile europene.

"Independenta Justitiei nu a fost si nu este pusa in vreun fel sub semnul intrebarii. De asemenea, actuala coalitie guvernamentala nu si-a propus sa afecteze in vreun fel functionarea Curtii Constitutionale sau sa-i revoce pe membrii acesteia.

Romania ramane profund atasata valorilor democratice care stau la baza apartenentei noastre la Uniunea Europeana si NATO. Democratia romaneasca este suficient de matura pentru a gestiona cu responsabilitate si intelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politica dinamica", se mai arata in comunicat.

Revolutie in Parlament: Blaga, Anastase si Avocatul Poporului, schimbati intr-o zi de USL

Explicatiile lui Marga vin dupa ce, in nici 24 de ore, in cateva sedinte extraordinare ale Parlamentului, USL a revocat presedintii celor doua Camere si Avocatul Poporului.

Mai mult, in Parlament s-a inregistrat marti si o alta premiera: comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Sergiu Andon si Florin Paslaru nu sunt in stare de incompatibilitate, cu toate ca cei doi au primit un verdict final in acest sens in instanta, iar ANI a cerut, pentru a patra oara, excluderea lor din Parlament.

Antonescu: CCR este o rusine, putem sa ii revocam pe judecatori

Totodata, copresedintele USL Crin Antonescu, proaspat "inscaunat" presedinte al Senatului, a declarat la inceputul saptamanii ca, la aceasta ora, Curtea Consitutionala este "o rusine", avertizand ca "Parlamentul si Guvernul impreuna ii pot revoca pe judecatorii CCR".

A.S.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Andrei Marga explicatii scandal Parlament, #Marga explicatii UE revocari , #ministrul Afacerilor Externe