Marga explica scrisoarea in care arata lumii ca in Romania are loc un "exercitiu democratic"

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 00:11
2606 citiri
Marga explica scrisoarea in care arata lumii ca in Romania are loc un "exercitiu democratic"
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe a explicat, joi, scrisoarea pe care Andrei Marga a trimis-o pe 3 iulie omologilor din statele membre UE, cu privire la situatia politica din Romania, in care sunt descrise circumstantele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului.

"Scrisoarea ministrului de Externe Andrei Marga, asumata in calitate de membru al guvernului sustinut de actuala majoritate parlamentara, se inscrie in aceasta logica. Ea cuprinde o analiza a contextului politic din aceasta etapa a vietii politice din Romania in care sunt descrise circumstantele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului", se arata intr-o precizare a MAE.

Potrivit MAE, "in spiritul stransei colaborari intre statele europene, guvernele acestora se informeaza reciproc pe subiecte de interes, inclusiv referitor la evolutiile politice interne".

De asemenea, in precizarea MAE despre scrisoarea ministrului Marga se arata ca aceasta practica a informarii reciproce intre guvernele statelor membre UE "este menita sa ofere detalii privind functionarea institutiilor chemate sa gestioneze actiuni politice complexe, cum ar fi instalarea unui nou executiv, astfel incat sa fie asigurata continuitatea si predictibilitatea demersurilor de politica externa".

Ministrul Marga a transmis marti seara, pe 3 iulie, o declaratie de presa in care afirma ca "recentele evolutii de pe scena politica din Romania sunt expresia exercitiului democratic parlamentar si nu fac decat sa readuca functionarea institutiilor reprezentative ale statului de drept in parametri constitutionali".

"Aceste evolutii au loc inauntrul functionarii democratice a Parlamentului. Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusa in discutie independenta institutiilor, ci au fost aplicate litera si spiritul legii specifice pentru astfel de situatii. Este vorba despre stabilirea legaturii directe dintre noua majoritate parlamentara si structura de conducere a celor doua camere ale Parlamentului, asa cum prevad regulamentele acestora", afirma seful diplomatiei.

"Configuratia politica din Senat si Camera Deputatilor a stat la baza instalarii noului Executiv, astfel ca era firesc ca aceasta noua distributie a reprezentarii politice in forul legislativ sa isi gaseasca o reflectare si in conducerea Parlamentului", a argumentat ministrul Marga.

Totodata, el a subliniat ca "independenta Justitiei nu a fost si nu este pusa in vreun fel sub semnul intrebarii".

"De asemenea, actuala coalitie guvernamentala nu si-a propus sa afecteze in vreun fel functionarea Curtii Constitutionale sau sa-i revoce pe membrii acesteia", a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca "Romania ramane profund atasata valorilor democratice care stau la baza apartenentei noastre la Uniunea Europeana si NATO".

"Democratia romaneasca este suficient de matura pentru a gestiona cu responsabilitate si intelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politica dinamica", a concluzionat Marga in declaratia sa de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andrei Marga explicatii UE, #Andrei Marga scrisoare ambasade , #ministrul Afacerilor Externe