Marga: Nu era declaratia doamnei Merkel, ci a unui purtator de cuvant

Luni, 09 Iulie 2012, ora 23:40
5860 citiri
Marga: Nu era declaratia doamnei Merkel, ci a unui purtator de cuvant
Foto: Realitatea TV

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a facut cateva precizari referitoare la declaratiile aparute in presa ca fiind din partea cancelarului german Angela Merkel.

Invitat la Realitatea TV, Andrei Marga a primit un exemplar al ziarului german in care au aparut acuzele la adresa Romaniei (foto) si a explicat ca "in cazul textelor care apar sub cupola unui cancelar trebuie sa ne intrebam ce statut are, e o declaratie sau e o precizare din partea unui purtator de cuvant".

"Daca inteleg bine e un text al purtatorului de cuvant, deci nu insa cea care este cancelar, nu insemana ca nu are legatura cu ea, dar ramane o diferenta", a tinut sa precizeze Marga, adugand insa ca asta nu inseamna ca cele afirmate in textul comunicatului respectiv nu trebuie luate in serios.

Merkel, despre situatia din Romania: Este "inacceptabila" incalcarea statului de drept

In plus, acesta a avertizat ca "sunt doua confuzii care se pot constata" in perceptia europeana "asupra Romaniei si asupra masurilor de reconfigurare a scenei politice".

Ministrul de Externe s-a referit in primul rand la faptul ca nu in toate tarile exista posibilitatea demiterii presedintelui ca in Romania, doar in Austria si inca in alte cateva state, "nu in toate".

"In alte tari se opereaza cu eleganta(...)Cand simte ca nu are suport, un presedinte pleaca linistit", a mai subliniat ministrul, remintind ca Angela Merkel "a pierdut doi presedinti, unul sustinut fierbinte, altul nesustinut", dar acestia au plecat singuri, prin demisie.

Cea de a doua confuzie pe care o fac cancelariile occidentale, ar fi aceea ca nu inteleg ca ceea ce numim noi Curtea Constitutionala nu este o curte cu "depline puteri juridice".

"Curtea Constitutionala nu este parte a sistemului de justitie, varful justitiei in Romania e Inalta Curte de Casatie si Justitie", a subliniat Andrei Marga, criticand faptul ca liderii europeni au luat in serios "interpretarile care au luat startul de pe un mic deal din Bucuresti si se rostogolesc in lume".

Mai mult, ministrul de Externe a mai atras atentia ca niciun lider european nu a putut sa dea un exemplu de incalcare a vreunei legi in Romania.

"Niciun text de pana la aceasta ora nu spune ca in Romania s-a intamplat ceva care a incalcat in punctul 'x' o lege", a punctat Andrei Marga, acuzand ca cei care au acuzat pana acum Romania s-au luat dupa "interpretari transmise cu virulenta, cu forta" de la Bucuresti.

"In lume se intampla si greseli si distribuiri de falsuri", a conchis Marga.

Cezar Preda: Cine va plati nota unui an economic ratat cu patru randuri de alegeri?

Prezent in emisiune, prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a replicat ca ministrul Marga nu este corect atunci cand spune ca guvernul Romaniei ia totusi in serios declaratiile atribuite cancelarului german Angela Merkel, dovada declaratiile facute de Victor Ponta care au dat impresia ca o ia "peste picior", parand mai degraba declaratii specifice altor medii, "de bulevard sau de cafenea".

Ponta o acuza pe Merkel: Poporul roman decide! Si inainte de '89 ziceau ca n-avem voie... (Video)

In opinia lui Cezar Preda, daca guvernul ar fi fost cu adevarat preocupat, ar fi remis la randul sau un comunicat de presa serios.

In ceea ce priveste confuziile, "Daca le tratam spunand ca minciuna are picioare scurte, jignim democratii consacrate care au surse de informare serioase, nu ce spune unul sau altul, si nu fac confuzii(...) Nu e bine sa spui unor colegi din UE ca fac confuzii, oamenii se simt jigniti(...) Sistemul juridic romanesc e analizat de la A la Z, au ambasadori, consilieri juridici, sunt informati corect si sigur", a replicat Cezar Preda.

Mai mult, prim-vicepresedintele PDL a mai spus ca statele UE sunt preocupate de ceea ce se intampla in Romania nu pentru ca fac parte sau nu din aceleasi familii politice cu liderii sau Opozitia de la Bucuresti, ci pentru ca ceea ce se intampla aici afeceaza intreaga economie europena si sistemul financiar al UE.

"Numai expunerea Romaniei in sistemul bancar european e de 84%(...) Sa vedem cine va plati nota unui an economic ratat cu patru randuri de alegeri", a conchis Cezar Preda.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Marga Merkel Romania, #Cezar Preda Marga Merkel, #Merkel Ponta Romania , #ministrul Afacerilor Externe