Marga, prime concluzii ale auditului MAE: 4 zone cu probleme

Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:38
4652 citiri
Marga, prime concluzii ale auditului MAE: 4 zone cu probleme
Foto:TVR Info

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a prezentat, joi, primele concluzii ale auditului realizat in institutia pe care o conduce, spunand ca s-au constatat probleme in 4 domenii.

"Ministerul Afacerilor Externe e o institutie si trebuie sa se autoevalueze, daca nu, vor veni alte institutii si vor face auditarea. Auditul e in curs, dar elementele preliminare pot fi retinute, in numar de 4.

"Primul - functionarea ministerului e reflectarea pozitiei periferice alocate ministerului in ultimii ani, incetand sa mai fie sursa de idei in politica externa. A pierdut initiativa strategica, avand o pozitie reactiva (...)

Al doilea element - vechea organigrama a fost elaborata fara a lua in calcul noile realitati, acopera insuficient teme ca securitatea energetica si prea putin zonele geografice de interes strategic penru Romania. In urma reducerilor drastice, adesea necugetate, posturile s-au delimitat pana la limita aparitiei unor disfunctionalitati. Sunt misiuni unde seful de msiune e si portar si telefonista, si sofer, si orice altceva", a spus ministrul.

"Al treilea element - s-au trimis in serviciul extern persoane pe criterii de afinitati politice, lasandu-se in paranteze ministerul, locul de unde se recruteaza diplomatii. Contraselectia care se observa peste tot a afectat si Ministerul Afacerilor Externe.

Al patrulea - cladirile si infrastructura ambasadelor si consulatelor sunt in stare de degradare la Tel Aviv, Praga si alte locuri. cladirile crapa in unele locuri. Chiar centrala are probleme, are bulina rosie, sa speram ca natura va fi generoasa", a adaugat seful diplomatiei.

Tot despre economie si reprezentarea in politica externa

Andrei Marga si-a inceput discursul cu o lunga prezentare, in care a vorbit despre temele pe care le-a adoptat inca de la inceputul mandatului - faptul ca diplomatia trebuie sa produca mai multe rezultate economice si ca in politica externa sunt implicati 3 actori - presedintele, Guvernul si Parlamentul.

Totodata, seful diplomatiei a facut si o prezentare a situatiei geopolitice globale, spunand ca SUA sunt inca puterea cea mai importanta, ca UE trebuie sa se schimbe si ca apar puteri noi in mai multe zone ale lumii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Marga concluzii audit MAE, #Marga audit organizare MAE , #ministrul Afacerilor Externe