Ziare.com
Angela Merkel

Despre Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel, nascuta Kasner la 17 iulie 1954 la Hamburg, Germania, este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania.

A castigat trei ani la rand (2006-2008) titlul de “cea mai puternica femeie din lume”, conferit anual de revista “Forbes”, imediat dupa ce devenise prima femeie cancelar din istoria Germaniei,  invingandu-l in 2005 pe Gerhard Schröder.

Cariera politica

Merkel a fost comparata cu "Doamna de fier” a Angliei, Margaret Thatcher. Fiica a unui pastor luteran, Angela Dorothea Merkel s-a nascut in 1954 intr-o familie modesta din Hamburg.

Caderea zidului Berlinului a prins-o pe Merkel lucrand la Institutul pentru Chimie Fizica din Berlin, dupa ce terminase Universitatea din Leipzig cu un doctorat in fizica.

Dupa 1989 a intrat in miscarea politica “Trezirea Democratica”, dupa care devine purtatorul de cuvant al noului premier est-german, Lothar de Maiziere, ministrul Tineretului in guvernul lui Helmut Kohl si, ulterior, ministru al Mediului.

In 2000, Merkel este aleasa in functia de presedinte al celui mai mare partid conservator din Germania, Uniunea Crestin-Democrata (CDU),  iar pe 22 noiembrie 2005, Bundestagul a ales-o in functia de cancelar federal.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat in februarie 2012, cancelarul este a doua personalitate politica preferata de germani, fiind politicianul preferat de 64 la suta dintre germani, fiind devansata de ministrul Finantelor, Wolfgang Schäuble, care are o credibilitate de 65 la suta.

Merkel a anuntat ca va candida pentru un nou mandat, la alegerile din 2013.

Viata personala

Cand nu face politica, ii place sa citeasca, sa mearga in drumetii montane si sa se ocupe cu gradinaritul. Intre 1977 si 1982 a fost casatorita cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998, este casatorita cu chimistul Joachim Sauer. Ambele casatorii au ramas fara copii.

Biografia comica

O biografie comica a cancelarului Angela Merkel o prezinta pe "Doamna de fier" a Germaniei drept un copil apolitic, care nu mergea pe bicicleta pentru ca nu stia diferenta dintre stanga si dreapta.

Biografia de 64 de pagini este scrisa de jurnalist care a admis ca s-a inspirat din biografia comica a presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

"Cum este posibil ca un copil care a fost dus de mama sa in zona comunista sa ajunga prima femeie cancelar a Germaniei?", se intreaba autorul. O scena din copilaria lui Merkel incearca sa arate caracterul ei de lider: cancelarul se afla pe o trambulina inalta si doi baieti stau si o privesc de jos.

"Sta acolo de 45 de minute", spune unul dintre ei. “E lasa, nu o sa sara niciodata”, spune celalalt si cei doi se intorc sa plece. In acel moment, Merkel sare. Si explicatia: “Chiar si atunci era gresit sa o subestimezi”.

Vizita in Romania

Angela Merkel vizitat de doua ori Romania. Prima data in 2008, cand a participat la summit-ul NATO, si a doua oara in 2010, cand s-a intalnit cu Traian Basescu, Emil Boc, si a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, pentru "contributia de importanta istorica la unificarea europeana si pentru rolul de importanta mondiala jucat in innoirea cooperarilor internationale".

Protocolul de la Palatul Victoria a incurcat-o un pic pe Angela Merkel. Cancelarul a rostit salutul invatat in romaneste un pic prea devreme. Emil Boc i-a explicat cand si unde trebuie sa salute - adica dupa ce trece in revista garda de onoare.

Angela Merkel
Angela Merkel

Data nasterii:  17 iulie 1954

Cariera:  cancelarul Germaniei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Angela Merkel, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor