Merkel candideaza pentru al 4-lea mandat de cancelar al Germaniei: Nu vrea campanie "grotesca" precum in SUA

Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 20:25
9352 citiri
Merkel candideaza pentru al 4-lea mandat de cancelar al Germaniei: Nu vrea campanie "grotesca" precum in SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Angela Merkel a anuntat oficial ca va candida pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, la alegerile de anul viitor.

Anuntul a fost facut, duminica seara, intr-o conferinta de presa la Berlin, dupa o intalnire cu liderii formatiunii sale, Partidul Crestin Democrat (CDU), relateaza The Independent.

"M-am gandit fara oprire la aceasta decizie, dar sunt pregatita sa candidez din nou!", le-a spus Merkel jurnalistilor.

"Aceste alegeri vor fi si mai dificile decat cele trecute, pentru ca ne confruntam cu o polarizare puternica" a comunitatii, a mai precizat Merkel, potrivit Deutsche Welle.

Cancelarul a tras o linie intre Germania si SUA, spunand despre campania electorala de peste Ocean ca a fost "grotesca". Merkel a insistat ca, pentru ea, discutiile politice sunt despre angajamente, nu despre "lupta" sau "incitari la ura".

Angela Merkel a subliniat totodata ca, pentru Germania, valorile "democratiei, libertatii si respectului pentru drepturile omului" sunt piloni centrali ai procesului democratic.

Merkel a pus astfel capat speculatiilor de luni intregi privind candidatura sa. Asta dupa ce, chiar saptamana aceasta, un coleg de partid si fost ministru in Cabinetul sau dezvaluia ca Merkel este hotarata sa candideze pentru un nou mandat si "este gata sa contribuie la consolidarea ordinii liberale internationale".

Merkel este vazuta ca o forta stabilizatoare in Europa, intr-o perioada in care continentul este ingrijorat dupa o serie de evenimente precum votul pe Brexit si victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA.

Obama a stat 3 ore la o cina cu Merkel: Se pregateste sa ii predea stafeta de lider al lumii libere

Cum sta in sondaje

In ceea ce priveste popularitatea Angelei Merkel, aceasta nu mai este la cotele impresionante din trecut, din cauza politicii usilor deschise fata de refugiati, insa un sondaj recent a aratat ca peste jumatate dintre germani isi doresc ca Merkel sa candideze pentru un nou mandat de cancelar la alegerile de anul viitor.

Merkel nu mai e iubita de germani. Popularitatea sa a ajuns la cel mai mic nivel

Totusi, sondajele sunt optimiste in ceea ce priveste intentia de vot. O cercetare de saptamana aceasta a aratat ca partidul lui Merkel ar obtine 32% la alegerile legislative din 2017, in timp ce partenerii de coalitie ai CDU, social-democratii ar atrage 23% dintre sufragii. In acelasi timp, formatiunea anti-imigranti AfD ar fi votat de 12% dintre alegatori.

Provocarile unui nou mandat

Angela Merkel este cancelar al Germaniei din 2005 si a ghidat Europa in timpul crizei din zona euro, precum si in timpul celui mai mare val de refugiati cu care s-a confruntat continentul de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Insa al patrulea mandat vine cu noi provocari, poate cea mai importanta fiind gestionarea relatiilor Uniunii Europene cu Statele Unite conduse de Donald Trump. Miliardarul are viziuni diferite fata de Merkel in multe privinte, printre care imigrantie, agresiunea Rusiei si tratatul de liber schimb dintre cele doua parti.

Merkel anunta in conferinta cu Obama ca acordul comercial cu SUA nu va mai fi semnat

Modul in care Merkel va gestiona situatia este extrem de important, in contextul in care exista ingrijorari ca relatiile dintre SUA si Europa ar putea sa nu mai fie aceleasi odata ce Donald Trump va prelua mandatul de presedinte.

Amintim ca Merkel, dupa ce Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, l-a felicitat si a promis sa colaboreze cu viitorul lider de la Casa Alba.

"Germania si America sunt legate prin valori - democratie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea, culoarea pielii, religia, genul, orientarea sexuala sau opiniile politice pe care le au. In baza acestor valori, ma angajez sa cooperez indeaproape cu viitorul presedinte al Statelor Unite Donald Trump", a declarat Merkel.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Angela Merkel candideaza cancelar, #Angela Merkel candideaza , #cancelar german