Angela Merkel, la final - actualul guvern nu va avea o viata prea lunga

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 11:17
2863 citiri
Angela Merkel, la final - actualul guvern nu va avea o viata prea lunga
Foto: Arhiva Ziare.com

O decizie de personal arata ca Merkel nu mai reuseste sa intruneasca majoritati nici macar in propriul partid. Un semn ca actualul guvern federal nu va avea o viata prea lunga.

Sefii grupurilor parlamentare presteaza o munca incununata de succes mai ales atunci cand lumea nu afla mare lucru despre activitatea lor. In sistemul politic german, ei sunt responsabili cu asigurarea de majoritati in propriul partid pentru liderul formatiunii.

Daca liderul partidului se intampla sa fie si seful Guvernului, atunci conducatorii grupurilor parlamentare se asigura ca treaba cancelarului decurge cat mai lin si fara probleme - cel putin in teorie.

La actualul guvern german, insa, treaba nu decurge atat de lin. Deja negocierile de formare a coalitiei de guvernare au fost insotite de intrigi, demisii si amenintarea constanta cu alegeri anticipate.

Iar acum, la un an de la alegerile generale, alianta de la guvernare pare din nou extrem de fragila si gata de colaps, ceea ce va reporni eforturile de formare a unui nou cabinet federal.

Lovitura de palat

Nu numai pentru ca partidele din marea coalitie se tot cearta si au reusit sa iroseasca si bruma de credibilitate pe care o mai aveau in ochii electoratului.

Acum, Angela Merkel a pierdut se pare si majoritatea in propria formatiune. Omul ei de incredere ani la rand, Volker Kauder, a pierdut votul de confirmare in fruntea grupului parlamentar conservator din Bundestag.

Este o lovitura de palat care se poate termina doar cu un scenariu: alegeri anticipate fara Angela Merkel, politiciana care a marcat major in ultimii 13 ani destinul Germaniei si al Europei.

Alegerea in fruntea de sef al grupului parlamentar CDU/CSU a lui Ralph Brinkhaus, un politician relativ necunoscut specialist in finante, a fost anuntata exact in momentul in care presedintele american Donald Trump ataca din nou verbal Germania, de data aceasta de la tribuna ONU.

O coincidenta care arunca o lumina ciudata asupra situatiei din tara cu cea mai mare putere economica din Europa.

Prea multi deputati germani par sa nu fi priceput inca gravitatea situatiei. Ei au fost alesi pentru a se preocupa de bunastarea tarii. Nu pentru a pune bete in roate Guvernului, nu pentru a se certa pe nimicuri si pe teme de personal, intarind astfel pozitia populistilor de dreapta de la AfD.

Demontarea unei forte odinioara incontestabile

Din prima zi de lucru a acestui guvern german s-a vazut lipsa unui proiect politic comun si a personalitatilor capabile sa actioneze responsabil in fruntea tarii in aceste vremuri dificile.

Singura forta adevarata si incontestabila a fost pana acum Angela Merkel, care reusise sa treaca peste rupturile din coalitie si din propriile randuri.

Acum s-a terminat. Deputatii din CDU si CSU au votat nu numai impotriva lui Volker Kauder, ci au demontat-o si pe cancelara federala, intr-un moment si asa marcat de instabilitate. Nu ne mai intrebam acum daca se va termina pentru cancelara Angela Merkel, ci cat de repede se va petrece sfarsitul.

Este un moment important in politica germana. Si nu numai pentru ca AfD si Donald Trump nu mai pot de bucurie.

Ines Pohl

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Merkel coalitie Germania , #cancelar german