Angela Merkel va infrunta un candidat "cu limba ascutita" in alegeri

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 10:53
3292 citiri
Angela Merkel va infrunta un candidat "cu limba ascutita" in alegeri
Foto: Reuters

Partidul Social-Democrat din Germania si-a anuntat, vineri, candidatul pentru alegerile generale de anul viitor: Peer Steinbruck (Steinbrueck), un fost ministru de finante.

El va deveni, astfel, principalul contracandidat al crestin-democratei Angela Merkel pentru fotoliul de cancelar, scrie Reuters. Printre obiectivele lui Steinbruck, se numara reguli mai dure pentru banci si o coalitie guvernamentala cu Partidul Verzilor, actualmente pe pozitia a treia in preferinte.

Desi candidatul SPD a crescut rapid in sondaje in ultima vreme, solida pozitie a actualului cancelar, din CDU, nu este amenintata.

Steinbrueck a dirijat rezistenta Germaniei la criza economica globala in calitate de ministru al Finantelor germane in primul guvern al Angelei Merkel (2005-2009). Desi el exclude ideea unui pact intre stanga si dreapta, partidele vor vota acest lucru in Bundestag cel mai tarziu in octombrie 2013.

Ascensiunea in partid a lui Peer Steinbruck a fost asigurata de retragerea celor doi contracandidati, presedintele SPD Sigmar Gabriel si fostul ministru de Externe, Frank-Walker Steinmeier.

Cunoscut pentru inteligenta ascutita, dar si vehementa discursului, Steinbrueck cel mai probabil va declansa atacuri mai dure la adresa Angelei Merkel decat mai diplomatul Steinmeier. De asemenea, social-democratul i-ar putea "sufla" cancelarei voturi din propriul ei partid, CDU, datorita viziunilor lui centriste asupra economiei si reputatiei de specialist.

Cu toate acestea, nici reputatia lui Merkel nu a avut de suferit, ea pastrandu-si cele 53 de procente in sondaje, fata de 36%, cat are Steinbruck.

Nascut in bogatul port nordic Hamburg si candva guvernator al landului Rinul de Nord-Westfalia, Peer Steinbrueck nu a castigat niciodata vreun scrutin major. El a fost numit guvernator in mijlocul mandatului parlamentar de atunci, iar la nivel federal, Frank-Walker Steinmeier a fost contracandidatul Angelei Merkel in 2009, desi cu cel mai mare esec postbelic al partidului, de 23% din voturi.

Propunerea lui Peer Steinbruck de saptamana aceasta, de a introduce restrictii dure pentru banci, i-a calmat pe extremistii propriului partid, ei vazand in asta un efect linistitor asupra poporului, care da vina pentru criza in principal pe institutiile bancare. Totusi, candidatul a subliniat ca nu intentioneaza sa distruga sistemul financiar, ci doar sa-l stabilizeze si sa previna excese si alte evenimente neplacute, pe care tara tocmai le-a experimentat.

In sondaje, SPD are 26%, in timp ce CDU se bucura de 38%. Alianta cu verzii le-ar aduce stangistilor 43% dintre voturi, cu numai 4 procente mai putin fata de nivelul necesar majoritatii parlamentare. Pragul parlamentar este de 5%.

In caz ca va castiga, candidatul stangist le va impune bancilor sa isi creeze propriile fonduri de salvare, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa ia acei bani de la contribuabili.

Propunerile, criticate de cea mai mare banca germana privata, Deutsche Bank, mai vizeaza separarea operatiunilor bancare pentru comert de cele pentru investitii, astfel incat sa puna la adapost depozitele pentru nevoi personale.

Avid de sah si cu limba ascutita, Peer Steinbruck spune ceea ce gandeste, fapt care, pana acum, i-a adus nu doar succese. Scena politica din Germania se asteapta la acelasi stil in campania electorala din 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri generale Germania 2013, #Peer Steinbruck Angela Merkel, #Peer Steinbrueck contracandidat Merkel, #SPD CDU Germania 2013 , #cancelar german