Germania, un exemplu de austeritate - tinta deficitului, la jumatate

Marti, 12 Martie 2013, ora 14:13
1746 citiri
Germania, un exemplu de austeritate - tinta deficitului, la jumatate

Desi finantele publice ale tarii se prezinta mai bine decat in multe alte state europene, ministrul de Finante german Schauble si cancelarul Angela Merkel au anuntat luni ca intentioneaza sa ia masuri pentru reducerea deficitului fiscal prognozat pentru anul 2014.

Concret, urmeaza ca miercuri guvernul federal sa anunte oficial limitarea deficitului pe 2014 la 7 miliarde euro, adica aproape jumatate din cat se estimase initial. Este un nivel pe care Germania nu l-a mai atins din anul 2000, cand toate economiile Europei erau in plin avant, noteaza La Tribune.

Exemplu de austeritate

De unde atata harnicie din partea Germaniei? Se pare ca perla economiilor europene si-a pus in gand sa le pretinda celorlalti parteneri din zona euro o strategie bugetara riguroasa si chibzuita, pretentie la care faci greu fata, daca nu dai mai intai exemplu personal.

Ceea ce face Germania in aceste zile este sa pregateasca exemplul personal, cu care va defila in fata confratilor europeni in anul viitor, invitandu-i si pe ei la austeritate.

Dupa cum relateaza Der Spiegel, Germania face chiar si exces de zel in fata FMI, care avusese in vedere noi investitii, in contul unui deficit mai ridicat, dar suportabil pentru o tara ca Germania. Guvernul german n-a fost de acord.

Zelul bugetar al ministrului de Finante german pare determinat de mentinerea economiei pe pozitie de lider european si are in vedere doua jaloane. Primul jalon priveste un sistem financiar ireprosabil, in baza caruia Germania ar putea negocia de pe pozitii de forta si fara reprosuri cu partenerii sai europeni.

Nu este vorba aici numai de tarile din sudul continentului care, ajunse deja intr-o situatie mai mult sau mai putin grava vor trebui sa se alinieze la unele coditii impuse din afara. Sunt in joc si alte tari, cum ar fi Franta sau Olanda, dar inainte de toate este in joc credibilitatea Germaniei, care la nevoie poate gira pentru partenerii sai.

Perspectiva alegerilor

Al doilea reper este legat de alegerile care vor avea loc in septembrie. De randul acesta, Angela Merkel va avea de confruntat o noua forta plitica, "Alternative fur Deutschland", care pledeaza insistent petru iesirea Germaniei din sistemul euro.

Este nomal ca o astfel de noua forta sa vina cu alternativa sa, iar contracararea respectivei alternative ar putea fi astazi principala tinta a doamnei Merkel.

Actualul guvern cauta mecanismul care sa convinga populatia ca slabiciunile din sistemul euro nu se vor rasfrange asupra ei, chiar daca Germania se va afla mereu la masa tratativelor cu partenerii aflati in dificultate.

Numai un sistem financiar puternic asigura o asemenea perspectiva, iar sistemul respectiv nu se poate sprijini pe altceva decat pe acea austeritate, care sa asigure resurse pentru toate trebuintele economice, fara aplicarea de taxe, impozite sau alte incasari de la populatie la stat.

Programul doamnei Merkel intentioneaza ca, la nivelul anului 2014, sa nu se resimta, ca un cutremur, impactul ajutoarelor cu care statul este totusi nevoit sa contribuie la sprijinul statelor aflate in dificultate.

Angela Merkel considera ca aceasta strategie, desi impune anumite sacrificii in perspectiva, este mai putin costisitoare si cu impact mai suportabil, decat eventualele interventii spontane, facute din fonduri improvizate, la nevoie.

Strategia este sustinuta moral si de precedentele create deja, cand populatia n-a resimtit costurile cu care statul a intervenit pentru salvarea monedei euro. Ele au constat fie in simple garantii fara plati efective, fie intr-un imprumut federal, aflat inca in derulare. Au fost concepte studiate din timp, pentru a nu lasa nimic la voia intmaplarii.

Singurele plati reale din fondurile publice s-au limitat numai la aportul de capital in ce priveste Mecanismul European de Stabilitate, in valoare de 22 miliarde euro, efectuat in cunostinta de cauza si in totala transparenta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#reducerea deficitului fiscal, #Germania reduce deficitul fiscal, #scade deficitul in 2014 , #cancelar german