Consilier prezidential: Ce inseamna pentru Europa si Romania victoria Angelei Merkel

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 17:14
2648 citiri
Consilier prezidential: Ce inseamna pentru Europa si Romania victoria Angelei Merkel

Consilierul prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala, Iulian Chifu, considera ca victoria Angelei Merkel in alegerile din Germania ii va oferi acesteia un mandat solid pentru a-si continua proiectele, insa crede ca si daca ar fi castigat altcineva relatiile romano-germane ramaneau bune.

Chifu a spus pentru Ziare.com si ca "politica de rigoare" pe plan economic ramane in aceiasi parametri si ca viitorul sau nu poate fi definit doar de rezultatele alegerilor din Germania, ci si de cele din alte state, de cele europarlamentare si de alegerea viitoarei Comisii Europene.

"In principiu, din punctul de vedere al Romaniei nu exista lucruri negative. Pe de o parte, faptul ca doamna Merkel ramanea cancelar era o chestiune de principiu cunoscuta, n-au fost surprize majore, amploarea victoriei CDU/CSU e de remarcat.

Pe de alta parte, Romania, indiferent de cine ar fi venit, relatiile cu Germania ramaneau in cadre extrem de pozitive, relatiile dintre doua state depind in mica masura de schimbare, cu atat mai mult cu cat e vorba de state europene.

Urmeaza sa vedem o politica de continuitate, probabil cu o majoritate mai solida, e si al treilea mandat. Vorbim de o majoritate suficient de importanta si in orice caz, coagulata, cu o singura optiune majora, nu una in care partenerii de coalitie sa introduca nuante. Vom vedea politica crestin-democrata in plenitatea ei, pe urmatorul mandat, cel mai probabil", ne-a declarat consilierul prezidential.

Chifu e de parere si ca politica economica definita initial ca "politica de austeritate" va fi mentinuta.

"Politica de austeritate a fost la origine, in momentul de fata putem vorbi de o politica de rigoare, pentru ca au fost nuante introduse si ajustate ulterior chiar de catre Germania. Evident ca politica riguroasa va fi mentinuta la nivel european, dar deja suntem intr-o perioada in care au loc alegeri in foarte multe state, dar, cel mai probabil, efectul cumulativ al acestor alegeri, al alegerilor europarlamentare, al alegerii unei noi Comisii Europene e cel care va da definitiile majore a ceea ce se va intampla in Europa incepand cu mandatul urmator.

E important ce se intampla in Germania, dar nu putem sa spunem ca ce se intampla intr-o singura tara e definitoriu pentru ceea ce se intampla in politica europeana in viitor", a mai comentat Chifu.

Cancelarul german Angela Merkel si partidul sau, CDU/CSU au castigat, duminica, alegerile din Germania, obtinand aproape 42% din voturile alegatorilor. Se prefigureaza a fi al treilea mandat al Angelei Merkel in fruntea celui mai important stat al Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Chifu Angela Merkel, #Romania alegeri Germania Merkel , #cancelar german