Cum s-a transformat Angela Merkel din paria crizei grecesti in eroina refugiatilor

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 19:03
4331 citiri
Cum s-a transformat Angela Merkel din paria crizei grecesti in eroina refugiatilor
Foto: Hepta.ro

Momentul in care numerele au devenit chipuri a fost unul decisiv pentru soarta politica a cancelarului german Angela Merkel.

Cand a facut turul centrelor pentru refugiati din orasul Heidenau, aflat in estul tarii, pe 26 august, seful Guvernului de la Berlin a auzit multe povesti care au induiosat-o.

Sirienii i-au spus prin ce greutati au trecut pentru a ajunge in cea mai puternica tara europeana, iar acest lucru a facut-o pe Angela Merkel sa adopte o pozitie ferma si sa le intinda o mana de ajutor.

Explicatia pentru miraculoasa cultura a ospitalitatii afisata de Germania

Unii au numit-o tradatoare, iar altii au condamnat actiunile sale. Cert este ca vizita in centrele pentru refugiati au impresionat-o atat de tare incat a decis sa faca ceva in aceasta privinta, au precizat doi apropiati ai cancelarului german pentru Bloomberg.

Merkel a facut apel la ceilalti lideri europeni pentru a puna la cale o strategie pentru ca Europa sa faca fata exodului.

Mai mult, a anuntat ca lasa usa larg deschisa pentru imigranti, iar acest lucru a transformat-o peste noapte din "doamna de fier" a Europei, care taia si spanzura in criza elena, in urma cu cateva luni, in constiinta Batranului Continent. E cavalerul pe cal alb care salveaza refugiatii.

Criza refugiatilor - Merkel cearta Grecia ca nu face eforturi sa pazeasca granitele UE

Dar atitudinea sa ar putea duce la divizarea Europei, remarca Bloomberg, iar acest lucru va avea consecinte mai mari decat criza din zona euro.

Se apropie milionul

Germania a fost un magnet pentru spaniolii, grecii si italienii care isi cautau un loc de munca bine platit, iar acum a devenit taramul fagaduintei si pentru refugiati. Ministerul de Interne de la Berlin estima ca 800.000 de persoane vor veni din Siria si din tarile apropiate in acest an.

Insa numarul a fost revizuit zilele trecute de vicecancelarul Sigmar Gabriel, care a mentionat ca ar putea fi vorba de un milion, adaugand ca nu toti ar urma sa ramana in Germania definitiv.

Cresterea economica si nivelul scazut al somajului ii ofera acestei tari o gura de oxigen in fata valului sufocant al imigrantilor, dar alte state europene au probleme mai mari.

Totusi, Merkel a facut apel la solidaritate, avand un discurs similar cu cel folosit in timpul crizei financiare ce a macinat zona euro. Ca de fiecare data, ea a propus si o solutie: "distributia echitabila" a imigrantilor intre statele membre UE.

Germania ii avertizeaza pe refugiati: Nu puteti alege in ce tara din UE sa va stabiliti

Merkel crede ca cele mai grave riscuri sunt cele pe termen lung. "Reactia politica la aceasta criza ar putea avea un impact mai mare decat cea elena, ar putea strapunge insasi inima Europei", sustine Holger Schmieding, economist sef la Berenberg Bank.

Inapoi in 1989

Premierul maghiar Viktor Orban le intoarce spatele. Ungaria, una dintre portile de intrare a imigrantilor, alaturi de Grecia si Italia, a blocat accesul pentru sute de persoane.

Violente la granita Ungariei cu Serbia: Politia a pus tunurile cu apa pe imigranti

Merkel a sustinut in continuare ca Europa ar trebui sa aiba o atitudine deschisa fata de acestia, amintindu-si de o scena similara, petrecuta in 1989, cand germanii din est stateau la cozi infernale pentru a-si face drum catre Vest, potrivit unui apropiat al cancelarului.

Pentru Merkel, criza refugiatilor e ceva palpabil si ar putea sa ii schimbe imaginea. Ar putea deveni inima Europei, nu inima de gheata a continentului, care a infuriat multe persoane in timpul crizei elene, arata analistul Jackson Janes.

Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Merkel criza refugiati, #Merkel imagine criza refugiati, #Merkel criza imigranti , #cancelar german