De ce este importanta relatia Germania - China pentru Europa?

Joi, 17 Mai 2012, ora 08:02
2406 citiri
De ce este importanta relatia Germania - China pentru Europa?
Foto: Arhiva

De mai bine de un an, ideea ca, dupa criza, a aparut o Europa "germanizata" aprinde din ce in ce mai multe dezbateri, un lucru fiind sigur: Germania are o influenta majora asupra relatiilor Europei cu alti parteneri, in special China.

Analistii si oficialii chinezi vad o Germanie din ce in ce mai puternica, o Franta slabita si o Mare Britanie marginalizata. Astfel, in timpul unei vizite recente, un oficial chinez a declarat ca, daca vrea sa obtina ceva de la Bruxelles, se adreseaza Berlinului.

Relatia pe care Europa o dezvolta cu tara asiatica, unul din cei mai importanti parteneri strategici, va fi, in mare masura, determinata de starea relatiei din Germania si China, sunt de parere analistii de la Le Monde.

Baza acestei relatii politice o reprezinta, de fapt, relatiile comerciale intre cele doua tari, in special in privinta exporturilor. Practic, jumatate din toate exporturile Uniunii Europene catre China provin din Germania, iar un sfert din importurile UE din China ajung in Germania.

Cererea mare de autovehicule si de masini in fabricile chineze au jucat un rol esential in iesirea rapida a Germaniei din criza economica.

Inca din 2008, China si Germania, ambele mari exportatoare, s-au regasit de aceeasi parte in privinta dezbaterilor despre economia mondiala.

Pe de-o parte, amploarea investitiilor germane ar putea oferi Europei un mijloc de a pune presiune asupra Chinei. Pe de alta parte, exista pericolul ca Germania sa se serveasca de drept pentru a-si apara propriile interese, nu pe cele strategice europene.

Totusi, nevoile tehnologice ale Chinei sunt atat de mari, incat Germania nu are, inca, destule resurse pentru a le utiliza drept levier. De asemenea, autoritatile germane stiu ca, pe termen lung, nu poate influenta decisiv o mare putere cum este China, cu ai sai 1,35 de miliarde de locuitori.

Vizita cancelarului german, Angela Merkel, in China, in acest an, in timpul careia va vorbi in numele Europei a iscat, deja, comentarii in care se spune ca Berlinul a inlocuit Bruxelles-ul cu Pekin-ul.

Cu toate acesta, analistii sunt de parere ca Germania nu trebuie sa abandoneze apropierea de China. Insa, restul Europei trebuie sa ajute Germania sa fie un membru loial in UE, in cazul relatiilor sale cu statul asiatic, sau risca sa ramana in afara relatiei germano-chineze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#relatii economice China Germania, #colaborare China Germania, #importanta relatie Germania China , #cancelar german