Merkel a inceput campania electorala criticand directorii companiilor auto germane

Duminica, 13 August 2017, ora 14:07
3235 citiri
Merkel a inceput campania electorala criticand directorii companiilor auto germane
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul Angela Merkel si-a inceput sambata campania electorala pentru alegerile generale din 24 septembrie cu un atac la adresa directorilor companiilor auto germane, facand presiuni asupra lor pentru a asigura locurile de munca si a recastiga increderea pierduta in urma scandalului emisiilor (Dieselgate).

Incepand din luna septembrie 2015, cand Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel, Guvernul condus de Angela Merkel a fost criticat pentru ca nu face suficient pentru a diminua poluarea masinilor, dar si pentru legaturile stranse cu producatorii auto, transmite Reuters.

Acest subiect a devenit o tema importanta inaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, iar Executivul de la Berlin vrea sa arate ca ia masuri pe masura ce organizatiile de mediu incep sa obtina castig de cauza in justitie pentru a forta marile orase sa interzica circulatia vehiculelor diesel. In acelasi timp, ministrii nu vor sa prejudicieze o industrie care este cel mai mare exportator al Germaniei si de asemenea asigura 800.000 de locuri de munca.

"O mare parte a industriei auto a risipit intr-un mod incredibil incredere. Aceasta increderea numai industria auto o poate restabili. Si vand spun 'industrie', ma refer la directorii companiilor auto germane", a declarat Angela Merkel.

Citeste si Masinile electrice vor costa mai putin decat cele pe benzina pana in 2025

Saptamana trecuta, Volkswagen, Daimler si BMW au acceptat sa actualizeze in Germania sistemele software la peste cinci milioane de vehicule diesel, pentru a reduce nivelul poluarii, intr-o incercare de a salva tehnologia diesel si de a trece peste scandalul emisiilor (Dieselgate), care nu s-a atenuat in ultimele luni.

Acordul vine dupa ce, in 2 august, mai multi ministri si directori ai unor companii auto germane s-au intalnit pentru a gasi metode prin care sa se reduca poluarea in orase, sa fie eliminate interdictiile care vizeaza autovehiculele diesel si sa reabiliteze reputatia industriei auto germane.

Dar multi politicieni sunt ingrijorati ca producatorii auto nu au investit suficient in noile tehnologii si in infrastructura.

Premierul landul Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann, a aparat tehnologia diesel spunand ca este o solutie interimara necesara in drumul spre vehiculele electrice.

Diesel este o tehnologie curata care ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, responsabile pentru incalzirea globala, a declarat premierul landul Baden-Wurttemberg - sediul companiilor auto Porsche si Daimler precum si a producatorului de componente auto Robert Bosch.

Angela Merkel a respins propunerea facuta de principalului ei rival, candidatul social-democratilor la functia de cancelar, Martin Schulz, privind introducerea unei cote pentru vehiculele electrice in Uniunea Europeana.

"Nu cred ca o cota pentru vehiculele electrice - pentru aceasta tehnologie - a fost bine gandita. Ea ar putea avea efecte negative in Europa o perioada indelungata. Ce am putea face daca cota nu este acceptata?", s-a intrebat retoric cancelarul Germaniei.

In schimb, Merkel a cerut o strategie extinsa pentru a ajuta industria auto sa faca tranzitia spre producerea vehiculelor electrice.

"Trebuie sa introducem rapid inovatii. Acolo unde companiile nu pot gestiona singure situatia, Guvernul trebuie sa fie alaturi de ele si sa aiba grija sa nu schimbe directia", a explicat oficialul german, avertizand impotriva "demonizarii" motoarelor diesel.

"Avem nevoie de masini cu motoare diesel si pe benzina, dar, de asemenea, trebuie sa facem mai rapida tranzitia spre noile tehnologii", a declarat cancelarul Germaniei.

Uniunea Europeana nu intentioneaza sa aplice cote pentru masinile electrice in sectorul auto, care incearca sa se redreseze in urma scandalului in care a fost implicat producatorul Volkswagen, legat de motoarele diesel, a anuntat luni un purtator de cuvant al blocului comunitar.

"Vorbind la modul general, Comisia Europeana cauta modalitati de a promova folosirea energiei si a transporturilor cu emisii scazute de carbon, dar niciuna din ele nu include cote pentru masinile electrice. Nu facem discriminari intre diferitele tehnologii", le-a declarat jurnalistilor oficialul UE.

Comisia Europeana a reactionat la un raport aparut in publicatia germana Handelsblatt, care citeaza surse din UE, conform caruia executivul comunitar vrea sa accelereze retragerea motoarelor pe combustie, stabilind din 2025 o cota pentru masinile cu emisii scazute, cum ar fi vehiculele electrice.

Marea Britanie si Franta intentioneaza sa interzica vanzarilor de autoturisme pe benzina si motorina din 2040, cand se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluarii, in timp ce Tesla, cel mai mare producator auto in termeni de capitalizare bursiera, a livrat primilor 30 de clienti - toti angajati ai Tesla - cel mai nou model, sedanul Model 3, destinat sa devina un automobil electric accesibil publicului larg.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Merkel inceput campanie electorala, #Merkel scandal emisii masini , #cancelar german