Merkel, avertisment pentru Putin: Daune politice si economice masive

Joi, 13 Martie 2014, ora 15:57
2581 citiri
Merkel, avertisment pentru Putin: Daune politice si economice masive

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, ca Rusia risca daune economcie si politice "masive" daca refuza sa-si schimbe cursul actiunilor din Ucraina. Este cea mai dura luare de pozitie a Berlinului de la inceputul crizei ucrainene.

"Daca Rusia continua cursul din ultimele saptamani, nu va fi numai o catastrofa pentru Ucraina", a spus aceasta, intr-un discurs in Parlament, potrivit Reuters.

"Nu numai ca noi vom percepe, ca vecini ai Rusiei, o amenintare. Si nu va schimba numai relatia Uniunii Europene cu Rusia. Nu, asta va provoca daune masive Rusiei, economice si politice", a spus Merkel.

Liderul de la Berlin a mai aratat ca, in loc sa actioneze ca partener pentru stabilitatea Ucrainei, Rusia a incercat sa exploateze slabiciunile tarii vecine.

"Integritatea teritoriala a Ucrainei nu poate fi pusa sub semnul intrebarii", a mai spus Merkel, aratand ca situatia din regiunea ucraineana autonoma Crimeea nu se compara cu cazul Kosovo.

Merkel: Rusia a furat Crimeea

Marti, Angela Merkel le-a spus parlamentarilor din partidul sau ca actiunile Rusiei in regiunea autonoma ucraineana Crimeea reprezinta "o anexare". Merkel le-a spus parlamentarilor conservatori ca Rusia a "furat" peninsula si a adaugat ca aceasta actiune "poate fi numita anexare".

Cancelarul german a aratat ca Rusiei nu trebuie sa i se permita sa scape cu ce face in Crimeea si a subliniat ca este necesara o abordare de pe trei planuri concomitent, prin ajutarea Ucrainei, mentinerea dialogului cu Moscova si inasprirea limbajului fata de Kremlin.

Merkel, care a crescut in Germania de est si vorbeste rusa, a vorbit la telefon in repetate randuri cu presedintele rus, Vladimir Putin, fost agent KGB care vorbeste germana. Cancelarul i-a spus sefului de la Kremlin ca interventia trupelor ruse in Crimeea este o incalcare a legii internationale si a descris drept "ilegal" un referendum cu privire la alipirea la Rusia, programat pentru 16 martie.

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat, marti, o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul de pe 16 martie.

La randul sau, camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei, a precizat si un parlamentar rus.

Autoritatile din Crimeea estimeaza o prezenta la urne "foarte ridicata" la referendumul din 16 martie, in conditiile in care 80% din populatie ar fi de acord cu alipirea la Rusia.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Merkel Putin Ucraina, #Merkel avertisment Rusia Ucraina , #cancelar german
Comentarii
Poza gavirloaia
gavirloaia
rank 1
Poza grob
grob
rank 5