Merkel, dus scotian pentru Putin: Se duce sau nu la Moscova?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 15:05
4257 citiri
Merkel, dus scotian pentru Putin: Se duce sau nu la Moscova?
Foto: The Guardian

Cancelarul german Angela Merkel nu va participa la parada de 9 mai de la Moscova, ce marcheaza a 70-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand fortele naziste au capitulat in fata fortelor sovietice.

Oficialii germani au aratat, miercuri, ca refuzul cancelarului are legatura cu tensiunile privind criza din Ucraina, scrie Reuters.

"In lumina evolutiilor din Ucraina, este imposibil ca Merkel sa ia parte la parada militara din Piata Rosie", a aratat un oficial de la Berlin.

Merkel s-a aflat ultima data la Moscova la 6 februarie. Insotita de presedintele francez Francois Hollande, Merkel a negociat un acord cu presedintele rus Vladimir Putin pentru incetarea focului in estul Ucrainei, ravasit de un conflict separatist.

UE si SUA acuza Rusia ca alimenteaza cu luptatori si arme separatistii din estul Ucrainei. Moscova neaga orice implicare in conflict si da vina pe SUA ca impinge Guvernuld e la Kiev intr-un razboi.

Refuzul lui Merkel, cu toate ca este simbolic, nu este chiar atat de categoric. Cancelarul german va vizita Moscova a doua zi dupa parada, la 10 mai, cand va depune o coroana de flori la Mormantul Soldatului Necunoscut, impreuna cu Putin, care a fost de acord cu acest plan.

Rusia organizeaza in mod traditional o parada militara de amploare pentru a comemora sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Este o demonstratie de forta a Moscovei, care are ocazia sa arate intregii lumi ca este o putere militara relevanta, mai ales in conditiile in care a investit masiv in reechiparea Armatei, in ultimii ani.

La parada de anul acesta nu sunt asteptati prea multi lideri occidentali, din cauza crizei ucrainene si tensiunilor dintre Rusia si Occident generate de aceasta, insa Moscova a confirmat ca va participa liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Merkel refuz vizita Moscova, #Merkel parada 9 mai Moscova , #cancelar german
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5