Merkel incepe discutiile pentru un nou Guvern la aproape o luna de la alegeri. Negocierile se anunta tensionate

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 20:12
1699 citiri
Merkel incepe discutiile pentru un nou Guvern la aproape o luna de la alegeri. Negocierile se anunta tensionate
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat, luni, lansarea saptamana viitoare, pe 18 octombrie, a negocierilor in vederea formarii unui viitor guvern, in contextul in care un prim dezacord se anunta intre conservatori, Verzi si liberali pe tema primirii refugiatilor.

Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului si aliatii sai bavarezi din cadrul Uniunii Social-Democrate (CSU) vor "invita mai intai FDP-ul (liberali), iar apoi pe Verzi, pe 18 octombrie, la discutii separate. Dupa aceea, din 20 octombrie vor avea loc discutii exploratorii cu toti partenerii", a declarat Merkel luni, in fata presei, la Berlin.

In urma unei victorii dezamagitoare in alegerile legislative de la 24 seprembrie si unei ascensiuni istorice a extremei drepte, Angela Merkel a facut duminica o concesie politica majora aripii celei mai conservatoare din familia sa politica - CSU -, acceptand sa-si stabileasca drept obiectiv sa nu primeasca anual peste 200.000 de solicitanti de azil, relateaza AFP.

In pofida faptului ca nu este vorba despre un plafon ferm, liderul CSU Horst Seehofer s-a declarat luni, in aceasta conferinta de presa comuna cu Merkel, foarte "multumit si satisfacut".

Afirmand ca a reusit sa unifice pozitiile partidului sau, CDU, cu ale CSU, Merkel a anuntat totodata, luni, lansarea pe 18 octombrie a negocierilor preliminare cu Verzii si liberalii in vederea formarii unei majoritati guvernamentale.

"Pentru noi, ziua de ieri (duminica) a fost inainte de toate importanta, deoarece trebuia ca CDU si CSU sa ajunga la o pozitie comuna (...) in aceste negocieri", a recunoscut cancelarul.

"CDU/CSU vor invita mai intai FDP (liberali), apoi Verzii, pe 18 octombrie, la discutii separate. Dupa aceea, vineri, pe 20 octombrie, vor avea loc discutii exploratorii cu toti partenerii", a spus ea.

Prevazute sa dureze luni de zile, aceste negocieri vor incepe de altfel dupa alegerile regionale din Saxonia Inferioara, de duminica. Acest scrutin prezinta un risc pentru CDU care, dupa ce a fost creditata mult timp ca favorita in sondaje, se afla in prezent cot la cot cu social-democratii (SPD).

Slabita de cel mai prost scor (32,9%) obtinut de conservatori in alegeri legislative din 1949 incoace, Merkel are de-acum sarcina sa-i reuneasca pe conservatori, liberali si ecologisti intr-o majoritate.

Insa problema migratiei este un subiect de discordie. Astfel, compromisul intre conservatori a fost primit deja cu raceala de catre Verzi.

"Aceasta poate ca este pozitia CDU/CSU, dar nu va fi a unui viitor guvern", a subliniat luni copresedintele ecologistilor Cem Ozdemir. "Sunt curios sa vad cum vor incerca sa ne vanda asta", a adaugat el.

Sefa grupului deputatilor ecologisti Katrin Goring-Eckardt a declarat, la randul ei, ca acordul CDU/CSU arata ca un "compromis de pura forma" cu scopul de a parea uniti in fata Verzilor si liberalilor.

Din cadrul FDP, vicepresedintele Marie-Agnes Strack-Zimmermann s-a aratat prudent, exprimandu-si bucuria ca formatiunile conservatoare "isi vorbesc, intr-un sfarsit, din nou". Ea a catalogat compromisul drept "prima baza inaintea (adevaratelor) negocieri cu privire la (formarea) Guvernului".

Ea a subliniat, insa, ca "dreptul la azil trebuie sa fie pus in aplicare in functie de principiile statului de drept", care interzic orice plafonare artificiala.

Numeroase dezacorduri

CSU ii reclama de doi ani lui Merkel sa limiteze la 200.000 sosirea anuala a solicitantilor de azil in Germania, ceea ce cancelarul refuza in numele principiilor umanitare si constitutionale.

Pana la urma, compromisul anuntat duminica nu prevede un plafon, ci un obiectiv de 200.000, un fel de limita "light", care nu va viza sosirea la frontiera, ci fluxul de refugiati pe care-l poate controla Guvernul, precum cotele UE sau regruparea familiala.

In afara de problema migratiei, conservatorii, liberalii si ecologistii au numeroase puncte de vedere opuse, pe multe subiecte de fond - cu privire la reforma Uniunii Europene (UE), tranzitia energetica, finantele publice sau evolutia sectorului strategic al automobilelor, aflat in criza din cauza enormului scandal al emisiilor poluante.

Insa toti au promis sa abordeze negocierile in vederea formarii unei majoritati in mod constructiv.

De la primele alegeri organizate in Germania - in 1949 - dupa al Doilea Razboi Mondial, partidul care a invins a reusit intotdeauna sa formeze un guvern.

Un esec al lui Merkel, dupa 12 ani de putere, ar putea sa conduca la noi alegeri, anticipate.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Merkel negocieri Guvern , #cancelar german