Merkel pedepseste Turcia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 13:23
3018 citiri
Merkel pedepseste Turcia

Cancelarul german, Angela Merkel, pedepseste Turcia pentru felul in care a gestionat protestele din tara. Partidul sau (CDU), conservator, a respins, in programul sau electoral, aderarea Turciei la Uniunea Europeana, motivand ca tara ar "impovara" blocul european cu dimensiunea si economia sa.

Uniunea Crestin Democrata si partidul-frate bavarez, Uniunea Crestin Sociala (CSU), se opun de mult timp aderarii Turciei la blocul european, insa nu au impiedicat in niciun fel negocierile de aderare la UE, incepute la scurt timp dupa ce Merkel a devenit cancelar, scrie Hurriyet.

Pozitia germanilor s-a modificat insa in ultimele saptamani, deoarece Ankara a raspuns cu brutalitate protestelor din tara, indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

In urma cu cateva zile, Merkel se declara "scandalizata" de felul in care Turcia a gestionat protestele, ce s-au transformat in manifestatii violente cand politia a intervenit brutal improscand oamenii cu gaze lacrimogene si jeturi de apa.

Intr-un proiect de program electoral al CDU/CSU, partidele au renuntat la sintagma "parteneriat privilegiat" pentru a descrie felul in care prefera sa fie relatia dintre Turcia si UE si si-au expus opozitia fata de aderarea Turciei.

"Dorim o cooperare puternica intre Uniunea Europeana si Turcia, ca si o colaborare strategica pe politica externa si securitate", se arata in document.

"Respingem aderarea deplina a Turciei, pentru ca tara nu indeplineste conditiile pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE. Tara ar impovara UE cu dimensiunea si structura economiei sale", se mai arata in text.

Germania este cel mai mare partener comercial al Turciei in UE si gazduieste cea mai mare comunitate de turci din Europa. Cu toate acestea, CDU crede ca turcii din Germania sunt mai interesati de slujbe si valorile conservatoare decat de aderarea Turciei la UE.

Alegerile federale au loc in Germania la 22 septembrie, cand Merkel va incerca sa castige al treilea mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Merkel Turcia aderare UE, #Germania opozitie aderare Turcia UE , #cancelar german