Merkel si Putin au discutat la Moscova despre Libia si Iran: Urmeaza negocieri de pace la Berlin

Sambata, 11 Ianuarie 2020, ora 19:40
4100 citiri
Merkel si Putin au discutat la Moscova despre Libia si Iran: Urmeaza negocieri de pace la Berlin
Foto: captura video Facebook / Euronews English

Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au sustinut sambata o conferinta comuna la care au raspuns unor intrebari despre situatia din Libia si despre conflictul din Iran.

Intrebat daca mercenarii cunoscuti ca Wagner Group lupta in Libia, Putin a raspuns ca in cazul in care exista rusi in aceasta tara, ei nu reprezinta Rusia si nici nu sunt platiti de stat, relateaza Reuters.

Grupul militar privat rus a luptat clandestin pentru sprijinirea fortelor ruse in Siria si Ucraina, au scris mai multe agentii de presa in trecut. Mercenarii, in principal fosti soldati, sunt recrutati de entitatea cunoscuta ca Wagner Group. Rusia a negat ca ar fi beneficiat de acest ajutor in strainatate.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, la aceeasi conferinta, ca negocierile de pace vor avea loc la Berlin, dupa ce Turcia si Rusia au facut apel la factiunile care duc un razboi in Libia sa ajunga la un armistitiu.

"Speram ca eforturile comune ale Rusiei si Turciei sa aiba succes si vom trimite curand invitatii pentru o conferinta la Berlin", a spus Merkel.

In ceea ce priveste Iranul, Angela Merkel a solicitat o ancheta detaliata cu privire la aceasta catastrofa, transmit AFP si DPA.

"Este bine ca se cunosc vinovatii si cred ca trebuie facut totul, in comun cu tarile din care proveneau cei decedati, pentru a gasi solutii, a elucida faptele intr-o maniera exhaustiva si a discuta despre consecinte. Astazi a fost facut un pas important", a spus Merkel, citata de Agerpres.

Liderii europeni l-au avertizat miercuri pe premierul libian recunoscut international, Fayez al-Serraj, sa nu permita accesul trupelor turcesti pe teritoriul Libiei si sa nu incheie un acord pentru gaze naturale cu Turcia, pentru a evita agravarea tulburarilor din tara.

Anarhia existenta in ultimii ani in Libia, stat membru al OPEC, i-a perturbat productia de petrol, a alimentat migratia clandestina in Europa si a facut loc extremistilor islamisti.

Libia este afectata de un conflict intre factiuni, dupa inlaturarea, printr-o revolta sprijinita de NATO, a dictatorului Muammar Gaddafi, in 2011.

Khalifa Haftar, care a fost general in armata lui Gaddafi si ale carui forte controleaza cea mai mare parte din estul si sudul Libiei, face o noua incercare de a captura Tripoli, capitala tarii situata in nord-vest.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Merkel Putin Libia Moscova Iran, #Merkel accident aviatic Iran , #cancelar german