Revelion la Koln. Merkel va merge mai departe? Probabil, nu

Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 07:36
8818 citiri
Revelion la Koln. Merkel va merge mai departe? Probabil, nu

Violentele din noaptea de Revelion petrecute la Koln au produs o puternica emotie in randul publicului german.

Vizita premierului Dacian Ciolos la Berlin a fost folosita de Angela Merkel ca o oportunitate pentru a oferi prima declaratie publica despre tristul eveniment, una care acuza asaltul asupra femeilor lipsite de aparare.

Dar aceasta reactie a venit prea tarziu. Reactia politiei din orasul german a fost intarziata si ea, reactia mass-media de asemenea. Postul TV ZDF a cerut public scuze pentru ca nu a abordat subiectul agresiunilor sexuale din primul moment.

Dar acest "banal eveniment" petrecut in noaptea dintre ani va avea consecinte pentru intreaga Uniune Europeana. Printre atacatori au fost identificati si imigranti, iar asta poate duce la o generalizare cum ca imigrantii au intrat violent in viata comunitatii si s-au purtat ca "badaranii", ba chiar mai grav. Nimeni nu se astepta la o tentativa de viol in grup petrecuta la un eveniment popular. Iar nemtii sunt innebuniti dupa petrecerile stradale.

Asaltul asupra unui stil de viata poate avea consecinte mai grave din punct de vedere politic chiar decat atentatele teroriste de la Paris. Acolo a fost vorba de violenta in forma pura, de un grup inarmat care ataca oameni nevinovati, la Koln a fost vorba de tineri neinarmati care, printr-un anume tip de comportament, atenteaza la un stil de viata.

In opinia mea, reprezentantii guvernului german si cei ai administratiei locale au reactionat tarziu pentru ca n-au stiut cum s-o faca. E greu, in aceste zile, pentru Angela Merkel sa vina si sa spuna ca Germania se confrunta cu o criza a refugiatilor. E greu, pentru opinia publica, sa inteleaga pe ce s-a bazat reactia initiala a cancelarului atunci cand a spus ca Germania ii primeste pe acestia cu "bratele deschise".

Acela a fost momentul in care echilibrul s-a rupt. O atitudine mai rezervata, concentrata pe solutii era mai adecvata. E greu de crezut ca nimeni nu s-a gandit la faptul ca printre sutele de mii de transfugi nu-si vor face culcus si cativa teroristi. Pentru fundamentalisti, acest val de oameni porniti spre Occident a fost o oportunitate de a ajunge la "tinte".

In acest moment, in Uniunea Europeana se manifesta un puternic curent anti-islamic, justificat sau nu, dar care va avea consecinte politice. In toata goana de a nu incuraja miscari extremiste, liderii politici ai Uniunii Europene ezita sa ia masuri practice, cum ar fi securizarea granitelor exterioare ale UE de pe uscat si de pe mare, expulzarea rapida a imigrantilor fara documente, a suspectilor de terorism si a celor care incalca legea. Dezvoltarea unor centre de primire a refugiatilor in afara granitelor UE a devenit o problema vitala.

Daca pentru anuntarea unei agresiuni sexuale in masa a fost nevoie de o saptamana, sunt slabe sperante pentru cetateni sa observe curand ca situatia are sanse sa revina la normal.

In opinia mea, doamna Merkel nu mai poate juca la doua capete si va trebui sa rezolve criza imigrantilor din intreaga Uniune inainte ca aceasta sa spulbere un intreg sistem politic. Inactiunea incurajeaza extremismul mai mult decat orice strategie politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Angela Merkel Germania refugiati, #agresiuni Revelion Koln , #cancelar german