Controversata masura care duce la o revolutie in companiile germane

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 21:36
11327 citiri
Controversata masura care duce la o revolutie in companiile germane
Foto: Wikipedia

In Germania sunt asteptate schimbari importante in mediul corporativ, dupa ce guvernul cancelarului Angela Merkel a adoptat in aceasta saptamana un proiect de lege care ar putea duce la o crestere semnificativa a numarului femeilor la conducerea celor mai puternice companii din tara.

Proiectul de act normativ, transmis catre Parlament spre aprobare, prevede introducerea de catre mai mult de 100 de companii germane listate, pana in 2016, a unei cote de 30% privind reprezentarea femeilor in consiliile de supraveghere.

Totodata, companiile mai mici sunt obligate de anul viitor sa isi stabileasca propriile obiective pentru atingerea diversitatii de gen in consilii si sa precizeze in ce mod vor realiza aceste obiective.

Reusita Angelei Merkel de a prelua conducerea partidului Uniunea Crestin-Democrata, dominat de barbati, si de a deveni cea mai puternica femeie din lume, potrivit revistei Forbes, a avut un ecou slab la nivelul celor mai mari companii germane, o lume inca predominant masculina, scrie Wall Street Journal.

In Germania, reprezentarea femeilor in consiliile executive este foarte mica in raport cu standardele internationale, in timp ce in organismele de conducere fara functii executive se afla la media europeana.

Potrivit datelor Ministerului german al Economiei, citate de Bloomberg, in cadrul companiilor incluse in indicele DAX femeile au o cota de doar 6% in consiliile de administratie si de 22% in cele de supraveghere.

In acelasi timp, femeile reprezinta mai mult de jumatate dintre absolventii de studii superioare.

Norvegia, Finlanda, Franta si Suedia stau mult mai bine la acest capitol, conform unei analize a firmei de consultanta Egon Zehnder. In Statele Unite, putin peste 21% dintre directori sunt femei.

"Sunt convinsa ca vom declansa o schimbare culturala si ca aceasta lege constituie un reper istoric pentru o mai mare egalitate intre femei si barbati in aceasta tara", a declarat Manuela Schwesig, ministrul german al Familiei si principalul sustinator al legii (foto).

La randul sau, ministrul Justitiei, Heiko Maas, a explicat ca Guvernul a trebuit sa preia initiativa deoarece "multe promisiuni facute de companii nu au fost respectate".

In timp ce unele companii, ca Henkel, unde femeile au deja o cota de 44% in consiliul de supraveghere, Deutsche Bank, Deutsche Telekom si Deutsche Lufthansa, nu vor intampina mari probleme pentru respectarea noilor prevederi, altele, in general imperii dominate de barbati precum Volkswagen, RWE, ThyssenKrupp, Fresenius SE si Fresenius Medical Care, se vor confrunta cu schimbari majore la varful conducerii, dar si cu posibile transformari culturale profunde.

Argumente in favoarea unei diversitati mai mari si neajunsurile cotelor obligatorii

Necesitatea unei mai mari diversitati este aproape unanim acceptata. Studiile au stabilit o legatura intre diversitatea de gen la conducerea companiilor si rezultate financiare mai bune, o guvernare mai competenta, cresterea inovatiei si imbunatatirea oportunitatilor pentru alte femei din companiile respective, noteaza Fortune.

Insa modul in care aceasta diversitate poate fi obtinuta ramane un subiect controversat.

Reprezentantii mediului de afaceri au aratat putin entuziasm fata de introducerea cotelor, considerand ca este ignorat, astfel, criteriul privind pregatirea profesionala.

In plus, o asemenea masura reprezinta o provocare in special pentru companii din domenii ca mineritul, ingineria sau constructiile, pentru care femeile nu manifesta un interes prea mare.

Cazul Norvegiei

Cotele obligatorii au fost introduse anterior in tari ca Norvegia, Franta, Spania si Olanda. Analizand rezultatele, in particular in cazul Norvegiei, unde masura a fost aplicata incepand cu 2003, acestea nu au fost, pana acum, intocmai cele anticipate. Ba chiar s-a observat o crestere a cheltuielilor cu forta de munca, in conditiile in care au fost mai putine concedieri.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#companii Germania femei conducere, #functii conducere femei, #femei consilii supraveghere , #Germania