Merkel respinge ideea ca si-ar pierde influenta in lume. Cine vrea sa ii ia locul

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 08:40
2476 citiri
Merkel respinge ideea ca si-ar pierde influenta in lume. Cine vrea sa ii ia locul
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul german Angela Merkel a respins temerile ca si-ar putea pierde influenta in lume dupa anuntul retragerii sale treptate de la putere in Germania, in contextul in care cursa la succesiunea sa a fost deja lansata.

"Cred ca aceasta nu va schimba influenta in negocierile internationale. Dimpotriva, am chiar mai mult timp sa ma concentrez asupra sarcinilor de sef al Guvernului", a declarat cancelarul german intr-o conferinta de presa comuna, marti, la Berlin cu presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, relateaza France Presse.

Aflata la putere de 13 ani, Angela Merkel a fost constransa luni sa anunte retragerea sa politica dupa o noua infrangere electorala a partidului sau, de data aceasta la scrutinul regional din landul Hessa.

Chiar daca s-a clasat pe primul loc, cu 27% din sufragii, CDU a inregistrat o scadere cu 10% fata de alegerile anterioare, ceea ce vine sa confirme popularitatea in scadere a cancelarului pe plan national, in special din cauza politicii sale in domeniul migratiei.

Merkel a anuntat ca actualul sau mandat de cancelar se incheie in 2021 si ca acesta va fi ultimul, iar in decembrie nu va mai candida la functia de presedintele al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), in conditiile in care a considerat pana acum ca cele doua functii sunt legate.

Cum va arata Europa fara Merkel?

In pofida asigurarilor sale, temerile ca influenta sa ar putea sa slabeasca atat pe plan intern, cat si international sunt reale, potrivit AFP.

"Rolul de lider al Angelei Merkel in Uniunea Europeana ar putea de acum apartine trecutului", considera Luder Gerken, analist la Centrul de Politica Europeana (CEP), un institut german.

In consecinta, multi se indoiesc de capacitatea sefei guvernului german, care detine recordul la longevitate la putere in Europa Occidentala, sa se mentina inca trei ani in functie pana la sfarsitul mandatului.

"Domnia doamnei Merkel se incheie", a titrat marti Bild, cel mai citit cotidian din Germania. "Era Angelei Merkel se apropie de final", sustine la randul sau publicatia Suddeutsche Zeitung.

Chiar si presedintele Camerei Deputatilor, Wolfgang Schauble, ministru de Finante, si-a exprimat indoiala.

"Legislatura actuala trebuie sa dureze inca trei ani. Vom vedea daca acesta va fi intr-adevar cazul", a declarat el pentru Deutsche Welle.

Potrivit fostului ministru de Externe Sigmar Gabriel, guvernul actual fragil de coalitie intre conservatori si social-democrati si cancelarul risca sa cada in primavara viitoare.

"Cel mai tarziu dupa alegerile europene din luna mai ar trebui sa fie cazul", a spus el pentru saptamanalul Die Zeit.

Cine vrea sa ii ia locul lui Merkel

Lidera primei economii a Europei va face un prim pas decisiv spre iesirea din scena in mai putin de o luna, cand va renunta la conducerea CDU, in fruntea careia s-a aflat timp de 18 ani.

Doi candidati care ar putea-o inlocui si-au facut cunoscute luni intentiile: secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumita AKK sau Merkel de Sarre, regiunea sa de bastina, si ministrul Sanatatii, Jens Spahn.

Un al treilea s-a alaturat oficial in cursa marti: Friedrich Merz, fostul rival al cancelarului, de care ea s-a indepartat fara menajamente in trecut si care viseaza sa-si ia revansa. "Avem nevoie de un nou inceput si de reinnoire", a spus el.

Acesta si Jens Spahn sunt oponenti ai liniei politice a Angelei Merkel, situandu-se pe o pozitie de dreapta, in contextul in care se considera ca CDU s-ar fi deplasat mai la stanga, ceea ce a dus la ascensiunea extremei drepte antiimigranti.

In special Jens Spahn, un admirator al cancelarului austriac Sebastian Kurz care guverneaza cu extrema dreapta, a criticat decizia Angelei Merkel de a permite intrarea pentru mai mult de un milion de solicitanti de azil in tara in 2015 si 2016.

Annegret Kramp-Karrenbauer, considerata in prezent ca favorita, este apropiata de Merkel. Dar un al patrulea candidat ar putea aparea in curand, liderul regiunii puternice Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet.

CDU va desemna cine o va inlocui pe Angela Merkel la conducerea sa la inceputul lunii decembrie in congres.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Merkel succesori Germania , #Germania