Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Merkel si amenintarea de la periferia UE (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 26 August 2014, ora 00:25
12413 citiri
Merkel si amenintarea de la periferia UE (Opinii)

Daca supravietuirea in Romania nu iti acapareaza tot timpul, lasandu-te si fara timpul minimal de a te informa cu ultimele evenimente de la granita Romaniei si marginea Uniunii Europene, ai toate sansele sa nu fi aflat nimic despre butoiul cu pulbere din regiunea de est a Ucrainei.

Dar cazul Ucrainei, conflictele interne si relatia extrem de tensionata cu Rusia lui Putin, se dovedeste a fi unul clasic pentru care vorba "ignoranta e o binecuvantare" se potriveste aproape manusa.

Si daca te informezi si petreci un timp printre stiri si comentarii, risti sa ramai cu o imagine formata trunchiat, din mici adevaruri si ceva manipulare, care nu reflecta poate in cel mai fidel mod realitatea din Ucraina.

Unul din putinele adevaruri care este recunoscut de toata lumea, indiferent de optiunile politice sau istorice, este amenintarea pe care o reprezinta conflictul din estul Ucrainei si nu numai pentru intreaga regiune.

Incarcatura extrem de letala pe care le contine in sine poate fi cuantificata si daca ne luam dupa stirile brute care vin din regiune.

Mii de morti, tancuri pe strazi, cladiri intregi facute una cu pamantul, un avion civil de pasageri doborat la pamant de o racheta militara, separatisti defiland pe strada cu "prada" de razboi (militari ucrainieni) - imagini care prin asemanarea lor cu cele din al Doilea Razboi Mondial trezesc fiori - si convoaie intregi de camioane umanitare apoi militare, incarcate cu nu se stie ce intra si ies dinspre Rusia, intr-un du-te-vino care devine tot mai alarmant.

Toate acestea pe un teritoriu ce seamana tot mai mult cu un camp de razboi, dincolo de problemele sociale si mai grave ale unei populatii ucrainiene saracita de criza economica si conflictul armat care dezbina tara.

Ce se poate face pentru a iesi din acest derapaj ce risca sa se transforme intr-o noua tragedie umanitara? La aproape un an de la inceperea miscarilor de protest din Ucraina, putem constata doar ca nu prea multe.

Ce face Rusia, de la est, vedem poate mult mai clar din cauza agresivitatii cu care actioneaza Vladimir Putin. Ce face, insa, Occidentul, Uniunea Europeana sau marile puteri ale Europei in mod particular - poate fi mult mai greu descifrat, poate si din cauza divergentelor de opinie, intereselor economice si, uneori, politice divergente.

In acest context cetos si tensionat, declaratia de pace si prietenie a Angelei Merkel fata de Rusia clarifica macar unele intrebari.

"Vreau sa gasesc o cale care sa nu ofenseze Rusia. O rezolvare a conflictului pe calea armelor nu ne aduce nimic. Poporul ucrainean trebuie sa aiba posibilitatea de a-si alege calea", a declarat Merkel dupa vizita de la Kiev de duminica. Cuvinte mari si o declaratie de buna intentie fata de Rusia lui Putin. Una care demonstreaza fractura dintre liderul Germaniei si restul Uniunii Europene care se strofoaca sa impuna niste sanctiuni economice tot mai dure.

Este si fractura dintre toti cei care si-ar dori ca tancurile si avioanele NATO si UE sa intervina in conflict si sa puna Rusia cu botul pe labe si cei care cred si spera ca intretinerea si dezvoltarea unor relatii economice decente cu Rusia (si Ucraina) vor rezolva de la sine toate crizele din zona - sociala, economica si politica.

Problema este ca e foarte greu spre imposibil de crezut ca tensiunile politice dintre Rusia lui Putin si restul tarilor din vest se vor rezolva pe termen scurt. Iar relatiile si schimburile economice au nevoie in primul rand de timp pentru a se dezvolta.

Conteaza si la ce concluzie vor ajunge partile implicate in ceea ce priveste modul in care se va scurge acest timp - de pace sau razboi. Probabil inca se mai lucreaza la calcule, de-o parte si de cealalta.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#razboi ucraina rusia, #Ucraina convoaie umanitare Rusia, #Angela Merkel razboi Ucraina , #stiri Angela Merkel