Merkel are nevoie de Putin, Europa are nevoie de Rusia

Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 10:17
4963 citiri
Merkel are nevoie de Putin, Europa are nevoie de Rusia
Foto: Kremlin

Diplomatie de criza la Kremlin. Cancelarul german a discutat cu presedintele Rusiei, intre altele, despre focarele de conflict din Orientul Mijlociu. Merkel si Putin au nevoie unul de altul.

Drapelul Germaniei si al UE au stat alaturate la conferinta de presa comuna sustinuta la Kremlin de Angela Merkel si Vladimir Putin. Ceva mai la distanta era postat si steagul Federatiei Ruse. Este un detaliu marunt, dar semnificativ.

Se va schimba ceva dupa discutiile purtate la Moscova? Va exista o apropiere in noul context international intre Rusia, Germania si UE? Ar fi important, pe fundalul tensiunilor crescande din Orientul Mijlociu.

Si in Rusia exista vorba: "spune-mi ce prieteni ai ca sa-ti spun cine esti". Este adevarat ca Angela Merkel si Vladimir Putin nu sunt prieteni, dar ei sunt, probabil, parteneri.

Si in chestiuni economice si in chestiuni politice. In ciuda sanctiunilor instituite de UE impotriva Rusiei, in ciuda uciderii unui cetatean rus la Berlin, in ciuda anexarii Crimeii si a razboiului din Donbas. In ciuda tuturor divergentelor politice, cei doi lideri par sa fie astazi mai apropiati decat oricand. Aceasta fiindca Merkel are nevoie de Putin, Europa are nevoie de Rusia.

Rusia a devenit o tara-cheie

Indiferent ca le place unora sau nu, influenta Rusiei in Orientul Mijlociu este colosala. Mai ales din cauza vidului de putere pe care americanii l-au lasat in urma lor, Rusia a avansat la rangul de tara-cheie in intreaga regiune.

In Libia, unde razboiul civil ameninta sa ia amploare in continuare si de unde se asteapta noi valuri de refugiati in directia Europei. Si in Siria, unde Putin face legea, din punct de vedere militar, alaturi de presedintele sirian Bashar el-Assad. Si in Iran, unde presedintele Rusiei s-a laudat ca este un aliat.

Este nevoie de Putin pentru solutionarea tuturor acestor conflicte. Si el stie asta. Si considera cu siguranta important modul in care este perceput in arena internationala. El nu vrea sa fie acuzat de actiuni unilaterale.

Nu vrea ca rusii sa fie perceputi in Siria ca factori de agravare a razboiului, ci ca mediatori ai pacii. In sfarsit, Putin vrea o relaxare a sanctiunilor occidentale.

Cancelarul german - un aliat al Kremlinului?

Dupa doua ore de discutii la Moscova se naste intrebarea daca Germania este gata sa participe la cooperari care ar putea-o indeparta de SUA. De cand la Casa Alba se afla Donald Trump, Merkel si Putin au un adversar comun la Washington, in materie de politica si economie.

Germania vrea neaparat sa beneficieze de gaz rusesc prin noua conducta Nord Stream 2 care traverseaza Marea Baltica, aflata in prag de finalizare. SUA vor sa impiedice asta cu toate mijloacele. Apoi, atat Ministerul de Externe de la Berlin, cat si cel de la Moscova au condamnat uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

Aceasta inseamna, cu alte cuvinte, ca sefa Executivului a venit la Kremlin, la presedintele Rusiei, in calitate de aliat. Si a plecat cu convingerea ca si Berlinul poate pe viitor contribui la solutionarea crizei din Orientul Mijociu.

Ambii, si Merkel si Putin, au stabilit sa se desfasoare la Berlin o conferinta internationala consacrata Libiei. Acesta este primul pas comun pentru implementarea pacii. Sa speram ca nu este si ultimul.

Juri Rescheto

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Merkel Putin Libia Moscova Iran , #Vladimir Putin