Germania va salva zona euro pentru ca se simte vinovata pentru Al Doilea Razboi Mondial? (Video)

Miercuri, 15 August 2012, ora 20:52
3821 citiri
Germania va salva zona euro pentru ca se simte vinovata pentru Al Doilea Razboi Mondial? (Video)
Foto: Bloomberg

Chiar daca a sustinut in repetate randuri ca populatia nu va accepta prea mult salvarea altor tari, Germania se simte obligata sa faca acest lucru.

Potrivit publicatiei Business Insider, cu toate ca toata lumea din Italia se afla in vacanta, un singur om refuza sa isi ia o pauza de la indatoririle sale, acela fiind seful Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

In loc sa se bucure de concendiu, el se concentreaza pe o sarcina extrem de dificila: salvarea zonei euro. Presiunea acestei misiuni este cu atat mai mare, cu cat exista multi sceptici care nu cred ca Draghi va gasi o solutie la criza de pe batranul continent.

Insa seful BCE detine cheia rezolvarii acestei probleme. El trebuie doar sa convinga Germania, cea mai mare economie europeana, sa plateasca din nou facturile altor tari.

Iar acest lucru se poate intampla, avand in vedere ca Berlinul inca se simte vinovat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, chiar daca au trecut 67 de ani de la incheierea lui. De atunci, Germania s-a angajat ca va mentine pacea si bunastarea in Europa, o idee cruciala pentru nemti. In consecinta, va face orice ii va sta in putinta pentru a salva tarile cu probleme.

Pana acum, Spania, Italia si Grecia au reusit sa se mentina pe linia de plutire. Iar acest lucru s-a datorat, in mare parte, liderilor politici din Germania, care au facut mari concesii pe spatele platitorilor de taxe. Pachetul de salvare acordat Greciei, ajutorul dat bancilor din Spania, infuzia de lichiditati de la BCE - toate acestea s-au realizat cu ajutorul urias al Germaniei.

De ce Berlinul continua sa salveze tarile cu probleme

Analistii au luat in considerare mai multe ipoteze, in legatura cu motivul pentru care Germania tot ajuta statele macinate de criza. Unii sustin ca aceasta tara a beneficiat cel mai mult de pe urma introducerii monedei euro si ca ar putea chiar obtine profit atunci cand ofera ajutor altor natiuni.

Exista analisti care considera ca pretul destramarii zonei euro ar fi mult mai mare decat cel pe care il plateste cand salveaza tarile vecine. Insa exista si voci care sustin ca adevaratul motiv este unul inradacinat in istorie: Al Doilea Razboi Mondial.

Aproape toti politicienii germani au legatura cu aceasta deflagratie, una directa, prin faptul ca parintii lor au trait in acea perioada, si una indirecta, prin faptul ca ei insisi au copilarit intr-o Germanie dezbinata.

Potrivit publicatiei citate, faptul ca tara lor a provocat cel mai dezastruos razboi a lasat urme adanci in aceasta generatie de germani.

Pentru cancelarul Angela Merkel si colegii ei, scopul principal a fost ca sa mentina pacea acasa si in restul Europei. Aceasta idee merge mult mai departe decat niste calcule economice pe termen scurt, moneda euro reprezentand cea mai tangibila si mai evidenta dovada in acest sens.

Efectul crizei: Europenii din sud migreaza in paradisul german

Nu e greu sa iti dai seama care este motivatia Angelei Merkel pentru actiunile sale. In aproape fiecare discurs pe care il tine, ea mentioneaza ca Germania a avut un rol extrem de important in pastrarea pacii in Europa, dovada fiind sustinerea zonei euro pe linia de plutire.

"Daca moneda unica va cadea, toata Europa va cadea", a declarat Merkel, in Parlamentul german, cand a vorbit cateva minute despre alegeri si aproape o ora despre implicatia tarii sale in razboiul mondial.

In aceste vremuri de criza, Merkel are si mai multe motive pentru a-si apara viziunea. Recesiunea care se extinde rapid face ca unele partide extremiste sa castige popularitate. In Grecia, neo-nazistii de la Zorii Aurii au iesit din alegeri cu 7% din sufragii. De asemenea, si in alte tari, precum Franta sau Olanda, extrema dreapta este in urcare in sondaje.

Astfel, un sentiment de frica s-a imprastiat rapid, atat in Germania, cat si in afara ei. Temerea ca evenimentele din anii '30 ar putea reveni este din ce in ce mai mare, iar Berlinul nu isi permite ca istoria sa se repete.

Fostul premier britanic, Tony Blair, a declarat recent ca, desi criza este o experienta noua pentru toata lumea, cea mai buna cale pentru Germania si restul lumii este ca ea sa salveze zona euro.

Europa nu poate fi unita fara moneda unica, iar dezbinarea ei nu se va intampla, tocmai datorita Berlinului. Deci Spania, Italia si Portugalia pot rasufla usurate, deoarece va avea cine sa le salveze de la un dezastru economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Germania salvare zona euro, #Germania salvare Europa, #Merkel criza zona euro , #zona euro