Iulian Chifu: Mentinerea zonei euro unita va reclama multa ingeniozitate

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 18:19
2363 citiri
Iulian Chifu: Mentinerea zonei euro unita va reclama multa ingeniozitate
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential pe probleme de Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Iulian Chifu, sustine ca ramanerea Greciei in zona euro, dar si mentinerea zonei euro, vor reprezenta un exercitiu de vointa politica si de asumare a responsabilitatii.

"Mentinerea Greciei in zona euro si mentinerea zonei euro unita va reclama, in perioada urmatoare, extrem de multa ingeniozitate, vointa politica si asumare a raspunderii in fata propriilor cetateni de catre majoritatea liderilor europeni, cu costuri majore pentru multi dintre ei in exercitiile electorale ce vor veni.

Unica sansa reala este unitatea financiar-bancara si politica a UE. Doar integrarea mai profunda a statelor membre ale UE pe aceste domenii poate oferi o solutie, nu fara costuri si nici fara durere pentru cetatenii europeni", a declarat Iulian Chifu, pentru Ziare.com.

Merkel, intampinata cu proteste violente si steaguri naziste la Atena (Video)

Violentele de la Atena, izbucnite in timpul vizitei de marti a cancelarului german Angela Merkel, sunt puse de consilierul prezidential Iulian Chifu pe seama imaginii pe care oficialul german o are in randul grecilor:

"Doamna Merkel e considerata de catre grecii de rand personificarea austeritatii. Desi e principalul creditor al euro si al Greciei, deci plateste toate pierderile si deficitele Greciei.

La aceasta se adauga obisnuinta si traditia anarhista greaca dintotdeauna, care transforma orice manifestatie publica in motiv de violenta si rafuiala cu autoritatile, respectiv distrugeri de magazine", a precizat Chifu.

Grecia: Vizita Angelei Merkel scoate pe strazi mii de politisti

Peste 25 de mii de persoane si-au exprimat nemultumirile si au protestat fata de masurile de austeritate, in timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel.

In cursul protestelor, unii dintre participanti au aruncat cu pietre, cu sticle incendiare si s-au luat la bataie cu agenti ai fortelor de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

Multi greci considera ca Merkel este responsabila de masurile de austeritate impuse pentru acordarea creditelor de peste 200 de miliarde de euro, necesare scoaterii Greciei din criza.

Partidul de stanga SYRIZA si-a incurajat sustinatorii sa participe la protest si sa isi manifeste nemultumirea fata de masurile de austeritate implementate in Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iulian Chifu Merkel, #Iulian Chifu Grecia, #vizita Merkel Grecia, #proteste Merkel Grecia , #zona euro