Ora Germaniei: Va salva zona euro?

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 08:28
3136 citiri
Ora Germaniei: Va salva zona euro?
Foto: Daylife

Evenimentele din ultimele saptamani au condus la o spirala a mortii pentru zona euro. Daca oficialii europeni, in special cei germani, nu actioneaza rapid, pietele financiare vor fi necrutatoare, avertizeaza analistii.

Zona euro nu a reusit sa schimbe macazul. In ciuda numeroaselor intalniri ministeriale si a celor trei summit-uri, implementarea deciziilor luate este amanata mereu, fiind pusa la indoiala chiar si eficienta Fondului European de Stabilitate Financiar (FESF).

In plus, costurile de finantare pentru majoritatea statelor din zona euro este mult mai mare decat cel pentru Germania, in unele cazuri nejustificat. Este greu de crezut ca o tara precum Olanda, cu o rata a datoriilor cu 20 la suta sub nivelul similar din Germania, merita sa aiba un risc de default mai mare. Insa, acum, chiar si bondurile emise de Germania au inceput sa sufere.

Astfel, participantii la pietele financiare au inceput deja sa parieze o posibila destramare a zonei euro. Desi este dificil sa ia in seama un asemenea scenariu aproape imposibil, orice jucator serios trebuie sa ia in considerare aceasta posibilitate si sa se pregateasca, spun analistii citati de Project Syndicate.

Nu in ultimul rand, nu trebuie ignorat faptul ca Germania este liderul indiscutabil al zonei euro, chiar daca Franta joaca si ea un rol important. Totusi, economia franceza este slabita, precum si finantele publice ale tarii, iar anul electoral va aduce probleme sumplimentare.

In acest context, Germania se regaseste in situatia similara celei de la sfarsitul anilor 1980, cand Bundesbank, banca centrala, stabilea politica monetara pentru tot restul continentului. La acea data, cancelarul Helmul Kohl a ajuns la concluzia ca suprematia economica a Germaniei nu aduce stabilitate in Europa si ca este mai bine sa existe o uniune monetara, dandu-se, astfel, nastere monedei euro.

Ce poate face Germania?

Si astazi este in interesul Germaniei sa restabileasca echilibrul in Europa, deoarece ar avea cel mai mult de pierdut in cazul destramarii uniunii, avand in vedere ca are o expunere de 6 trilioane de euro in restul tarilor din zona euro. In plus, exportatorii, motorul economiei germane, ar avea mult de suferit, in urma aprecierii masive a monedei.

Cancelarul german, Angela Merkel, a luat decizia sa preia conducerea reformarii zone euro, insa trebuie sa tina cont de alegatorii sai, dintre care multi se simt inselati de iresponsabilitatea altor state. Astfel, Merkel se vede nevoita sa ceara inasprirea regulilor privind bugetele nationale.

Aceasta este o atitudine riscanta si incalca si cateva tratate europene: una este sa sanctionezi guvernele pentru incalcarea reglementarilor, alta este sa permiti trecerea peste guvernele si parlamentele alese, pentru a impune vointa unei autoritati ce nu a fost aleasa.

De altfel, este putin probabil ca celelalte state europene sa accepte reforme majore de acest gen, fara ca Germania sa ofere ceva la schimb. In absenta unei intelegeri echilibrate, negocierile nu vor avea drept rezultat decat, in cel mai bun caz, sanctiuni ineficiente.

O solutie ar fi emiterea de eurobonduri comune, dar acest scenariu ar fi posibil doar daca tarile care ofera garantii, precum si acces la aceste eurobonduri, ar avea drept de veto asupra emiterii de noi obligatiuni de catre o alta tara. De asemenea, tarile care stiu ca au deja probleme financiare, ar trebui sa primeasca promisiunea tarilor cu finante solide ca le vor sari in ajutor, daca situatia se inrautateste.

Germania ar trebui sa fie indrazneata, sa se foloseasca de puterea acumulata si sa ofere un nou contract partenerilor din zona euro, cred analistii: garantii mutuale pentru datoriile publice, in schimbul unei limite stricte in cazul datoriilor si o noua ordine legala, in care autoritatile europene sa aiba drept de veto asupra bugetelor nationale.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Angela Merkel, #criza zona euro, #criza datorii , #zona euro