In ce consta, de fapt, extirparea preventiva a sanilor si cine se poate opera

Joi, 16 Mai 2013, ora 18:19
9714 citiri
In ce consta, de fapt, extirparea preventiva a sanilor si cine se poate opera

Celebra Angelina Jolie a anuntat recent ca a suferit o dubla mastectomie, pentru a preveni aparitia cancerului la san, aducand astfel in discutie o metoda mai putin cunoscuta si controversata de evitare a acestei boli.

In prezent, in medicina se cunosc anumite gene asociate cu risc de cancer la san de pana la 70% pentru femeile purtatoare. Extirparea sanilor si eventual a ovarelor pentru a reduce riscul de cancer a facut obiectul unor pareri diferite, atat in randul medicilor, cat si al femeilor, relateaza Le Figaro.

Pentru limitarea controverselor si eliminarea ezitarilor in aceasta privinta se efectueaza eprmanent cercetari. E bine de stiut ca o astfel de interventie nu vizeaza decat femeile purtatoare de anumite gene.

Astfel, gena BRCA1 este asociata cu risc de 70% de aparitie a cancerului la san si de 40% pentru cancerul ovarian, inainte de varsta de 70 de ani. Gena BRCA2 determina un risc de 50% si respectiv, 20%.

Un studiu american de referinta a fost publicat in septembrie 2010, la el participand femei la care au fost indentificate aceste gene mutante. 247 de femei au suferit o extirpare preventiva a sanilor, in timp ce restul de 1.372 nu au beneficiat de interventie.

Niciuna dintre femeile operate nu a suferit de cancer la san in urmatorii trei ani, pe cand in grupul celor neoperate, procentul declansarii acestei boli a fost de 7% in cei trei ani de supraveghere in cadrul studiului.

Ce presupune interventia

In cadrul unei mastectomii preventive se inlatura in totalitate glanda mamara (tesut gras, lobi, lobule, ducte galactofore), pastrandu-se pielea, dar si mamelonul si areola, spre deosebire de cazul interventiilor dupa tumori, cand acestea sunt inlaturate.

Pentru a se reda forma sanului, in ultima etapa a mastectomiei preventive sunt folosite implanturile mamare.

Cand se apeleaza la astfel de interventii

Aceste interventii profilactice destul de complicate nu sunt realizate decat in circumstante bine precizate, dupa un bilant genetic complet. Caci formele de origine genetica nu reprezinta decat o mica proportie in cadrul imbolnavirilor de cancer de san.

In prezent, detectarea acestor gene care predispun la cancer este propusa femeilor deja diagnosticate si care prezinta caracteristici ce trimit catre un risc genetic. Daca se confirma, atunci se pot cauta genele mutante si la fiicele sau surorile pacientei.

Testele efectuate la persoana atinsa de aceasta forma de cancer, pentru identificarea genelor care au suferit mutatii, sunt de obicei dificile si costisitoare. Insa odata identificat tipul mutatiei, testele pentru rudele de sex feminin ale acestora devin mai simple.

"Dintre cele la care se identifica gene care predispun la cancer la san, doar o mica parte (5%) aleg mastectomia preventiva, celelalte optand pentru o urmarire atenta prin ecografii si mamografii.

Dupa 60 de ani, femeile in cauza accepta mai usor o astfel de metoda preventiva", a explicat profesorul Dominique Stoppa-Lyonnet, de la Institutul Curie din Paris, cercetator in domeniul cancerului ereditar de san.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#extirpare preventiva sani, #dubla mastectomie preventiva, #cancer san ereditar, #gena cancer san, #gena cancer ovarian, #Angelina Jolie dubla mastectomie , #stiri Angelina Jolie