Bancile nu si-au platit amenzile pentru inselarea clientilor

Marti, 17 Februarie 2009, ora 18:33
2269 citiri
Bancile nu si-au platit amenzile pentru inselarea clientilor

Toate amenzile pe care Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) le-a dat anul trecut institutiilor de credit au fost contestate, astfel ca nicio banca nu si-a platit amenzile pentru inselarea clentilor, potrivit unor surse din ANPC.

In vistieria institutiei nu a intrat niciun leu, desi cuantumul maxim al fiecarei amenzi nu depasea 50.000 de lei, informeaza Cotidianul.

Din cele aproape 4.000 de reclamatii pe care ANPC le-a primit in 2008 privind nereguli comise de banci in relatia cu proprii clienti, 113 s-au transformat in procese-verbale de constatare a contraventiei cu amenda si alte 110 in procese-verbale fara sanctiune.

Teoretic, suma totala care ar fi trebuit sa fie platita de banci ca urmare a actiunilor ANPC se ridica la 880.600 de lei, insa practic nici una dintre institutiile de credit sanctionate nu a virat suma aferenta sanctiunii.

"Bancile prefera sa mearga la infinit cu procese si contestatii in loc sa plateasca amenzile. De aceea legea ar trebui sa fie schimbata si ANPC sa capete mai multe puteri. Altfel se va repeta situatia din 2008 cand nici o banca nu a platit efectiv amenzile", au declarat surse apropiate situatiei.

"Cele mai grave incalcari comise de banci vizeaza perceperea unor comisioane neprevazute in contracte si majorarea nejustificata a dobanzilor la credite", explica cei de la ANPC.

Cele mai intalnite reclamatii fac referire la majorarea ilegala a dobanzilor si comisioanelor, aparitia de noi comisioane, inchideri de cont neoperate la timp, promotii inselatoare (de tipul: depui la noi banii si primesti o suma din partea bancii, suma fiind alta decat cea asteptata de client) sau campanii publicitare care incalca prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte (campanii promotionale care determina consumatorii sa aduca clienti bancilor in schimbul unor sume de bani).

Legea ANPC, pe circuitul de aprobare

Potrivit unui comunicat al ANPC remis, la inceputul lunii februarie, Ziare.com, modificarile legislative privitoare la protectia consumatorilor de servicii financiare, propuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, au primit avize favorabile din partea comisiilor Senatului.

Circuitul legislativ presupune ca aceste modificari sa primeasca votul in plenul Senatului si in Camera Deputatilor, ulterior fiind promulgate de catre Presedintele Romaniei, prin decret.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit peste 4.000 de reclamatii in cursul anului 2008, de la consumatorii - clienti ai bancilor nemultumiti de cresterile nejustificate ale dobanzilor si comisioanelor prevazute in contrate, de introducerea unor comisioane noi aferente creditelor sau conturilor curente, incalcarea clauzelor contractuale de catre banci si tranzactii bancare solicitate si neoperate de reprezentantii institutiilor financiare.

In cursul anului 2008, ANPC a cercetat reclamatiile primite si a sanctionat bancile cu amenzi in valoare de 880.600 lei.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#banci amenzi ANPC, #lege ANPC banci, #protecti consumatot banci, #clienti insela banci , #stiri ANPC