Ziare.com

Carburantii vanduti in unele benzinarii strica masina

Sambata, 13 Martie 2010, ora 08:19

   

Carburantii vanduti in unele benzinarii strica masina
Mare atentie la carburantii din benzinarii, deoarece iti pot strica masina. De multe ori, comerciantii afiseaza un produs pe panou, iar la pompa se vinde cu totul altceva.

Inspectorii ANPC au descoperit in urma unor controale neconcordante intre inscrisurile de pe panoul exterior de prezentare a carburantilor, de la pompa si din declaratia de conformitate.

In perioada 23 - 26 februarie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, (ANPC), a demarat o actiune de control la nivel national privind respectarea prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor la comercializarea benzinei, a motorinei precum si a produselor alimentare si nealimentare vandute in benzinarii.

Comisarii ANPC au verificat 414 statii de distributie a carburantilor, constatandu-se numeroase abateri, conform comunicatului de presa al ANPC.

1. La comercializarea carburantilor:

- neafisarea pretului (pe un panou sau la pompa) sau afisarea incorecta a pretului (afisarea valorii celei mai mici desi se comercializau doua tipuri de benzina si doua tipuri de motorina);
- neconcordante intre inscrisurile de pe panoul exterior de prezentare a carburantilor, de la pompa si din declaratia de conformitate (pe panoul exterior scria "motorina euro" si "benzina premium euro" iar la pompa era scris "motorina euro L diesel" si "benzina super plus fara plumb";
- comercializarea de benzina si motorina fara a fi insotite de elemente de identificare si caracterizare;
- comercializarea carburantilor fara specificarea temperaturii de filtrabilitate;
- comercializarea motorinei fara precizarea continutului de biocarburanti;
- comercializarea carburantilor fara informatii privind aditivarea
- lipsa informatiilor privind afisarea a cifrei octanice la pompa.
Astfel de abateri au fost constatate la 171 de operatori economici din judetele Brasov, Caras-Severin, Bihor, Satu Mare, Suceava, Cluj, Neamt, Botosani, Gorj, Arad, Dolj, pentru care s-au aplicat 64 de amenzi contraventionale in valoare de 268 000 lei si 74 de avertismente.

2. La comercializarea produselor alimentare si nealimentare:

a) produse alimentare
- data limita de consum depasita pentru produsele ciocolata, bere;

- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare pentru produsele ciocolata, biscuiti, supe, cacao, dropsuri,
- lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare prin lipsa etichetelor de pe ambalajele individuale (produse predozate in ambalaje de 0,250g, plicuri de supa);
- lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale sau inscrierea acesteia sub o forma ilizibila (produse croissant cu cacao);
- comercializarea produselor avand caracteristici calitative neconforme (modificari organoleptice), la produsul inghetata, desi aceasta se incadra in data limita de consum.

b) jucarii
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare de pe eticheta;
- lipsa informatiilor privind adresa sediului social a producatorului.

c) cosmetice
- lipsa traducerii informatiilor de pe eticheta in limba romana (sampon);
- lipsa de pe eticheta a datei de minima durabilitate (deodorante, spray).

d) consumabile auto
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare de pe eticheta (filtre de motorina, filtre de ulei, bujii, truse de scule);
- lipsa certificarii RAR pentru stingatoarele de incendiu comercializate;
- nerespectarea Ordinului 987/2007 privind comercializarea truselor medicale;
- data de valabilitate depasita la baterii de uz curent si antigel.
Astfel de abateri au fost constatate la 158 de operatori economici din judetele Brasov, Calarasi, Satu Mare, Suceava, Cluj, Neamt, Dolj, Valcea, Gorj, Galati, Constanta pentru care s-au aplicat 94 de amenzi contraventionale in valoare de 361 100 lei si 64 de avertismente.

Au fost controlate 26.008 kg de produse alimentare din care 823 kg prezentau abateri (323 kg prezentau abateri de etichetare, 6 kg prezentau abateri de depozitare, 113 kg prezentau abateri privind data durabilitatii minimale).

Au mai fost controlate 8.053 produse cosmetice (din care 64 de bucati prezentau abateri), 5699 jucarii (din care 54 jucarii erau cu abateri) si 17 100 de alte produse.

Comisarii ANPC au oprit definitiv de la comercializare 138 kg de produse nealimentare si alimentare si 62 de bucati de produse alimentare si nealimentare expirate. Alte 479 kg de produse alimentare si nealimentare si 1.358 de bucati de produse alimentare si nealimentare au fost oprite temporar de la comercializare pentru abateri de informare si etichetare.

Sfaturi pentru consumatori:

1.- la achizitionarea carburantilor va trebui sa verificati:
- existenta pretului carburantilor;
- existenta informatiilor privind tipul de carburant la fiecare pompa (benzina-cifra octanica, continut iocarburant, aditivare, motorina-temperatura filtrabilitate etc), in lipsa vor fi cerute informatii de la personalul statiei.
2.- la cumpararea produselor alimentare trebuie sa verificati:
- data durabilitatii minimale (DDM) sau data limita de consum (DLC);
- existenta informatiilor privind ingredientele continute de produs;
- existenta informatiilor privind producatorul/inportatorul/distribuitorul.
3.- la achizitionarea produselor nealimentare (lubrifianti, piese de schimb auto, accesorii auto etc.) veti verifica:
- existenta certificarii RAR unde este cazul;
- existenta certificatului de garantie la piesele de schimb auto;
- existenta informatiilor privind producatorul/importatorul/distribuitorul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2166 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sfat pentru autorii articolului

Sfat pentru autorii articolului: ar trebui sa scrieti si care au fost operatorii respectivi. Cui ii pasa sa citeasca un articol in care se spune ca au fost amendati niste firme la care nu le spune nimeni numele. Cum poate consumatorul sa ii evite ca sa nu aiba probleme daca exact cea mai importanta informatie nu este dezvaluita. CINE sunt acei operatori?
Per total, un articol complet inutil, individul care a scris articolul mai bine se apuca de scris povesti pentru copii. Tot fictiune ii.

 

erata

Sorry. Am format niste dezacorduri datorita vitezei si schimbarilor de idee (ca sa nu spun nimic "political incorrect").

ai dreptate dar

dupa cum vezi asemenea articole nu intereseaza pe romani pt ca nu este pomenita Udrea sau vreun portocalic ... romanii au ,,demnitatea" lor in a dori ,,sa moara si capra vecinului" sau ,,lasa ba ca merge-asa"... asta e nivelul nostru, ne furam caciula ...
am patit si eu de citeva ori la un peco de la intersectia DN 6 cu N 61 unde vindeau un produs petrolier in loc de motorine , nu stiu ce era dar am realizat ca masina consuma cind alimentez acolo mai mult decit dublu prin comparatie cind alimentam din alta parte ... la sesizarea mea aceste organe interne de control imi cereau sa dovedesc ca am cumparat motorina de acolo dar nu admiteau bonul fiscal, voiau ,,o proba indubitabila"... niste magari corupti care anunta pe reclamat ca urmeaza un control ... ceea ce scriu ei aici e apa de ploaie ...trebuia sa faca analiza carburantului ...

UN NUME DE STATIE SI FIRMA!

STATIA PETROM DIN ROMANESTI,CRAIOVA.BENZINA PROASTA,SI UN ANGAJAT,IN PERIOADA PROMOTIEI DE ANUL TRECUT,A,, UITAT'' DE DOUA ORI SA-MI DEA TALON.POT SA MAI VINA SI ALTII CU NUME DE STATII!EU STIU DE LA UN COLEG CU SUBARU,CARE DUPA CE A ALIMENTAT,II DADEA EROARE CALCULATORUL PE TEMA DE POLUARE.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor