Seful ANRE a calculat cat s-a scumpit curentul de la 1 iulie: 3 lei pe luna

Luni, 03 Iulie 2017, ora 16:01
4516 citiri
Seful ANRE a calculat cat s-a scumpit curentul de la 1 iulie: 3 lei pe luna
Foto: Arhiva Ziare.com

"Cresterea tarifelor la energia electrica de aproximativ 8% reprezinta o medie nationala, exista regiuni cu cresteri de 15%, dar si regiuni cu 5% si chiar una cu scaderi, dar per ansamblu este vorba despre 3 lei pe luna, 36 de lei pe an", a declarat Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

Evolutia descendenta a tarifelor pe piata concurentiala nu s-a reflectat destul de bine in facturile consumatorilor casnici, vedem inca preturi sub cele obtinute de furnizorii de ultima instanta. Dar aceste lucruri depind de modul de negociere in amonte, adica dintre producatori si furnizori, a explicat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in deschiderea conferintei "Focus Energetic" de luni.

"Exista regiuni cu cresteri de 15%, dar si regiuni cu 5% si chiar una cu scaderi, dar per ansamblu este vorba despre trei lei pe luna, 36 de lei pe an", a spus Havrilet, precizand ca aceasta suma nu este "nici mare, nici mica".

Referitor la evolutia preturilor asteptata pentru aceasta iarna (de la 1 ianuarie consumatorii casnici primind energie cu totul dereglementata), Havrilet a aratat ca procentajul de 10% tarif reglementat in cosul casnic "nu a fost relevant, probabil nu va fi relevanta nici disparitia acestuia".

La iarna, "pretul va depinde foarte mult de aportul energiilor regenerabile in cos, care aduc scaderi semnificative, dar si de capacitatea furnizorilor de ultima instanta de a obtine de la producatori tarife mai mici", a spus presedintele ANRE.

Niculae Havrilet a reamintit ca ANRE are un comparator de tarife cu ajutorul caruia fiecare consumator poate vedea in timp real ce oferte de tarife sunt in localitatea lui la energie, iar daca observa tarife mai bune la un alt furnizor se poate inscrie la acesta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere tarif energie electrica, #facturi consumatori casnici , #pret electricitate
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
oricat incearca sefu' anre s'o intoarca,....