ANRE sustine ca masurile fiscale anuntate de Teodorovici nu vor duce la scumpirea energiei si gazelor pentru populatie

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 20:47
7236 citiri
ANRE sustine ca masurile fiscale anuntate de Teodorovici nu vor duce la scumpirea energiei si gazelor pentru populatie
Foto: Arhiva Pixabay

Masurile prevazute in proiectul de Ordonanta de Urgenta lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor nu vor duce la cresteri de pret la energie si gaze pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare, se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), la solicitarea Agerpres.

Potrivit reprezentantilor ANRE, Guvernul Romaniei este indreptatit sa adopte masurile de politica fiscala pe care le considera necesare, Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei revenindu-i sarcina sa le puna in practica de la data adoptarii lor.

"Prevederile Ordonantei de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene aflata, in prezent, in proces de consultare publica pe site-ul Ministerului de Finante, nu vor conduce la cresteri de pret la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare", au precizat oficialii ANRE.

Aceasta desi reprezentantii companiilor energetice au declarat ca introducerea unui impozit de 3% din cifra de afaceri va duce in final tot la scumpirea energiei si gazelor pentru populatie.

"Impactul este dezastruos. Toti furnizorii romani, mici, vor intra in faliment si vor putea supravietui doar cei mari, care fac parte din multinationale. Concurenta va disparea si pretul va creste", a afirmat Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica (AFEER).

Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, in final, toate aceste taxe, care se vor reflecta in pretul energiei.

"Consumatorii vor plati toate efectele in cascada, adica si taxele platite de producatori, si cele platite de furnizori, si cele platite de distribuitori si asa mai departe, iar impactul in final va fi unul foarte mare, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Eu refuz sa cred ca cineva este atat de absurd incat sa ingroape intreaga economie a tarii", a adaugat el.

Lungu a mai spus ca, asa cum arata proiectul de ordonanta, aceasta contributie este in plus fata de tarifele actuale ale ANRE si, dupa cum scrie in text, se va aplica la intreaga cifra de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au si alte activitati.

El a atras atentia si asupra retroactivitatii acestei prevederi. "Ea va intra in vigoare de anul viitor, dar noi in martie trebuie sa platim contributia aferenta cifrei de afaceri de anul acesta. Evident ca nimeni nu si-a bugetat asa ceva", a completat Lungu.

Totodata, ordonanta schimba fundamental piata si prin reintroducerea consumatorilor reglementati, dupa ce, la 1 ianuarie 2018, piata fusese complet liberalizata.

"Daca s-a plecat de la ideea ca exista anumite companii care nu declara adevaratele profituri, nu inteleg de ce nu se fac controale la acele companii si este bulversata intreaga piata", a mai spus Lungu.

El si-a exprimat speranta ca toate acestea nu vor fi decizii finale si ca vor exista analize serioase pentru fiecare dintre propunerile din ordonanta de urgenta.

La randul sau, Martin Moise, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), a declarat, pentru Agerpres, ca introducerea unei contributii de 3% din cifra de afaceri pentru companiile din energie va declansa o criza in sectorul energetic, iar banii colectati nu se vor duce in bugetul statului, ci in cel al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Cred ca este o greseala. Aceste contributii merg in bugetul ANRE, nu in bugetul de stat. Pana acum, contributiile la ANRE erau de 0,1% din cifra de afaceri, ceea ce inseamna o crestere de 30 de ori, la 2,4 miliarde de lei. Nu stim ce ar putea face ANRE cu acesti bani", a spus Moise.

Potrivit acestuia, pentru piata de energie, acest lucru va echivala cu declansarea unei crize. Furnizorii de energie sunt cei mai afectati si, in final, toate aceste taxe in plus vor duce tot la scumpirea energiei.

"Toate acestea se vor reflecta in costurile finale, deci tot consumatorul va fi cel care le va suporta", a subliniat el.

Si Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) a sustinut, intr-un comunicat, ca introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar duce la falimentul multor companii energetice, ceea ce va afecta securitatea energetica si economia Romaniei.

Totodata, capacitatea investitionala a companiilor energetice ar fi grav afectata, iar investitorii ar fi nevoiti sa sisteze programele de investitii, desi exista un consens larg ca sunt absolut necesare investitii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizarii sistemului energetic si pentru dezvoltarea de noi capacitati si a unor noi resurse.

"Data fiind importanta strategica a sectorului energetic si rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucuresti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinte foarte grave asupra pretului actiunilor si ar crea pagube colaterale, pe scara larga, companiilor romanesti listate, pietei de capital, dar si zecilor de mii de romani care au investit in actiunile acestor companii", au mai spus reprezentantii companiilor din energie.

De asemenea, semnalul transmis comunitatii de afaceri ar fi dezastruos, perceptia despre Romania in strainatate fiind afectata pe termen lung.

Una dintre masurile prevazute in proiectul de ordonanta lansat marti in dezbatere publica de Ministerul Finantelor vizeaza, pentru sectorul energetic, o contributia baneasca perceputa de la operatori economici care desfasoara activitati in domeniul energiei electrice si termice care va fi de 3% din cifra de afaceri realizata de acestia.

Citeste si Impact devastator al anuntului Guvernului: "A fost baie de sange la Bursa. Actionarii si statul au pierdut 3 miliarde de dolari"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#ANRE pret gaze, #ANRE OUG Teodorovici , #stiri ANRE