Scumpire la gaze cu 12,5 la suta si la curent cu 4,4 la suta

Joi, 26 Iunie 2008, ora 23:00
2636 citiri
Scumpire la gaze cu 12,5 la suta si la curent cu 4,4 la suta

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, joi, majorarea de la 1 iulie a preturilor la gaze naturale livrate populatiei, cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii E.ON Gaz Romania, precum si scumpirea electricitatii pentru populatie, cu 4, 4 %.

"Preturile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente", informeaza un comunicat al ANRE, citat de NewsIn.

De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.

ANRE a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si EON GAZ Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de importul pentru trimestrul III este estimat la circa 480 dolari/1000 mc, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1000 mc.

De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.

Astfel, facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze (exprimat in mc) cu puterea calorifica superioara.

Trecerea la noul sistem de tarifare in unitati de energie si modificarile operate in contractele cadrul nu schimba incadrarea actuala a consumatorilor si nici nu afecteaza valoarea totala a facturii platite de acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#gaz, #lumina, #curent , #stiri ANRE