Apa Nova Bucuresti, pusa sub acuzare de DNA pentru spalare de bani si interceptari ilegale

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 12:44
2971 citiri
Apa Nova Bucuresti, pusa sub acuzare de DNA pentru spalare de bani si interceptari ilegale
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA Ploiesti a pus sub acuzare compania Apa Nova Bucuresti pentru evaziune fiscala, spalare de bani, mita, cumparare de influenta si interceptari ilegale, masura fiind luata dupa ce DNA a inceput urmarirea penala pentru aceste infractiuni fata de mai multi actuali sau fosti directori ai companiei.

DNA Ploiesti a pus sub acuzare compania Apa Nova in dosarul in care sunt urmariti penal mai multi fosti sau actuali directori ai companiei, dar si oameni de afaceri cu conexiuni in lumea politica.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, infractiunile pentru care este cercetata compania Apa Nova sunt evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale.

Decizia procurorilor DNA Ploiesti de a pune sub acuzare Apa Nova Bucuresti a fost luata dupa ce, miercuri, anchetatorii au inceput urmarirea penala fata de directorul companiei Lavinia Saniuta sub acuzatiile de evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale si fata de directorul adjunct Giovana Soare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Dosarul Apa Nova: Urmarirea penala extinsa pentru Moisescu, Semenescu, Roche si Lalague

Tot joi a fost extinsa urmarirea penala pentru infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani pentru doi fosti directori ai Apa Nova Bucuresti, respectiv pentru Bruno Roche si Laurent Lalague, cercetati anterior pentru cumparare de influenta, dar si pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au precizat sursele judiciare.

Lotul Apa Nova, citat la DNA

Saptamana aceasta, directorii Lavinia Saniuta, Giovana Soare, fostii directori ai Apa Nova Bucuresti Bruno Roche si Laurent Lalague, dar si oamenii de afaceri Vlad Moisescu, Ovidiu Semenescu si Teodor Sterian au fost citati pentru noi audieri la DNA Ploiesti, singurul care nu s-a prezentat fiind Laurent Lalague, care nu se afla in Romania si care si-a trimis avocatii.

DNA: Lavinia Saniuta a dispus interceptarea ilegala a angajatilor Apa Nova si a autorizat plati ilegale

Potrivit unui comunicat dat miercuri de DNA, in perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Saniuta, in calitate de director general adjunct la Veolia Romania, si incepand cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucuresti, a dat sume importante de bani lui Semenescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acesta, sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.

In ordonanta de extindere si continuare a urmaririi penale se mentioneaza ca angajatilor SC Apa Nova SA li s-a impus de catre directorul general Lavinia Saniuta sa sprijine activitatea ilegala desfasurata de Ovidiu Semenescu, in interesul firmelor din grupul Veolia.

Astfel, directorul general Lavinia Saniuta ar solicitat directorului financiar sa ascunda un contract incheiat cu o anumita firma, in baza caruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de patru milioane de lei.

Sefele Apa Nova, sub control judiciar: Sunt acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani

Totodata, in acelasi scop, in cursul anului 2010, a fost incheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrata de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat in perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, avand ca obiect efectuarea de filaje si interceptari ilegale, in interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucuresti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague si Lavinia Saniuta, potrivit DNA.

In perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague si Lavinia Saniuta, in calitate de directori ai Apa Nova Bucuresti, au dispus masuri de supraveghere, monitorizare si interceptare ilegale a angajatilor companiei, "modalitate in care au tinut sub control divulgarea de catre angajatii companiei de date, care sa conduca la depistarea activitatilor nelegal derulate de aceasta", mai arata DNA.

A aflat DNA cine le-a filat pe Udrea si Bica la Paris? Perchezitii la un sef din Apa Nova

In cauza, prejudiciul minim stabilit in dauna statului, ca urmare a infractiunii de evaziune fiscala, este de 5,5 milioane de euro. Prejudiciul stabilit ca urmare a infractiunii de spalare a banilor este de peste 17 milioane de euro, preciza DNA in comunicatul dat publicitatii miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Apa Nova pusa acuzare, #Apa Nova dosar DNA , #DNA