Bucurestenii inca nu stiu daca apa de la robinet e buna. Autoritatile paseaza problema de la o institutie la alta

Luni, 04 Februarie 2019, ora 16:52
2779 citiri
Bucurestenii inca nu stiu daca apa de la robinet e buna. Autoritatile paseaza problema de la o institutie la alta
Foto: Captura Digi 24

Autoritatile statului n-au reusit, inca, sa faca lumina in scandalul apei cu clor din Capitala, cu toate ca a trecut deja aproape o saptamana de la semnalarea primelor probleme. Iar asta inseamna ca, de fapt, bucurestenii nu stiu nici macar la aceasta ora daca pot bea apa de la robinet, daca pot gati cu ea sau daca o pot folosi macar ca sa se spele, fara sa riste o imbolnavire.

La aproape o saptamana dupa ce Ministerul Sanatatii le-a recomandat bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet nici macar la spalat, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes a iesit in conferinta de presa pentru a lamuri, macar in parte, situatia.

Din pacate, in loc sa le explice clar bucurestenilor de ce a izbucnit scandalul apei cu clor si cum stau lucrurile acum, Denes n-a facut decat sa prezinte, inca o data, informatii deja cunoscute.

In plus, ministrul a simtit nevoia sa ia apararea Apelor Romane, dupa ce mai multe declaratii facute in spatiul public, in ultimele zile, au indicat faptul ca institutia a dat publicitatii informatii eronate.

Mai exact, surse din conducerea societatii Apa Nova (furnizorul de apa potabila al Capitalei) au declarat ca s-a impus tratarea cu mai mult clor decat de obicei a apelor captate din raul Arges deoarece aceasta prezentau, pe 28 ianuarie, un continut de amoniu de 1,3mg/l, aproape dublu fata de cel comunicat de Apele Romane.

"Am vrut sa transmit cat mai corect datele - asa cum le avem noi - privind apa potabila. Adica, de fapt, detaliile legate de apa bruta.

Am considerat ca este necesar sa fac declaratia de presa deoarce, in ciuda faptului ca am transmis deja 2 comunicate catre Apa Nova in care se arata clar ca apa bruta se incadra in prevederile stabilite prin lege - potrivit HG 102/2002 - in spatiul public anumite persoane continua sa acuze nefondat Apele Romane si pe oamenii care isi fac treaba aici.

In Legea Apelor e prevazut clar: Apele Romane asigura necesarul de apa bruta, in sectiunea de captare apa bruta in vederea potabilizarii de la acumularea Crivina, monitorizata de Apa Nova. Administratia bazinala recolteaza, lunar, probe in vederea stabilirii calitatii.

In situatia de fata, s-au prelevat probe la Crivina la ora 11.00, pe 28 ianuarie, conform programarii. Analizele au arata ca valorile de amoniu sunt de 0,7 mg/l, in conditiile in care limita recomandata este de 1 mg/l, iar limita maxima admisa este de 1,5 mg/l", a declarat Ioan Denes, in timpul conferintei de presa de luni.

Intrebat de presa de ce analizele Apa Nova, recoltate din aceeasi priza de apa, indica valori de amoniu aproape duble, Denes a spus ca nu poate comenta, intrucat nu a vazut analizele realizate de societate de furnizare a apei portabile. De altfel, a mai spus ministrul, Apa Nova a incalcat o serie de reguli impuse prin lege, in astfel de situatii.

"Sesizarea telefonica a Apei Nova privind continutul ridicat de amoniu al apelor brute catre Aregs - Vedea a venit pe 30 ianuarie. Conform legii, insa, atunci cand detinatorul statiei de tratare constata ca parametrii apei brute nu sunt in limitele prevazute de lege trebuie, in scris, de indata, sa aduca acest fapt la cunostinta administratiei bazinale. Or, acest lucru nu s-a intamplat. Anuntul s-a facut telefonic. Nici pana astazi n-am primit informare scrisa", a mai spus Denes.

O saptamana in care autoritatile au evitat sa spuna adevarul despre apa de la robinetele bucurestenilor

De la izbucnrea scandalului, Apa Nova a sustinut, in permanenta, ca apa de la robinet este potabila. Societatea nu si-a schimbat punctul de vedere nici dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat, initial, ca apa nu e buna nici macar pentru spalat si ulterior, ca aceasta ar trebui folosita "cu prudenta", fara a da alte detalii.

In cursul zilei de luni, Ziare.com a solicitat, in scris, de la Apa Nova si Apele Romane informatii care sa permita lamurirea situatie si sa-i ajute pe cetateni sa inteleaga daca apa de la robinet este sa nu buna pentru baut, gatit sau spalat.

Ambele institutii au sustinut ca ne vor raspunde dar niciuna nu a facut-o, pana la acest moment.

In cursul dupa-amiezii, Ministerul Sanatatii ar urma sa dea publicitatii rezultatele unor analize care ar urma sa ii lamureasca pe bucuresteni cu privire la calitatea apei de la robinet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#scandal apa clor Denes Apele Romane, #apa clor scandal, #apa clor arges amoniu continut analize , #stiri Apa Nova