Cum scapa Apple de taxe de miliarde de dolari

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 13:01
2539 citiri
Cum scapa Apple de taxe de miliarde de dolari

Ca multe alte companii din domeniul IT, Apple a reusit sa evite plata unor taxe de miliarde de dolari in Statele Unite.

Sediul central al Apple se afla in Cupertino, California, insa prin amplasarea unui birou in Reno, Nevada, la nici 320 de kilometri departare, pentru colectarea si investirea profiturilor companiei, compania evita plata taxelor pe venit, scrie New York Times.

Taxa pentru firme operata in statul California este de 8,84%, pe cand cea din Nevada este 0.

Infiintarea unui birou in Reno este doar una dintre multele metode legale pe care Apple le foloseste pentru a reduce plata taxelor, in valoare de miliarde de dolari, in fiecare an.

De asemenea, compania are mai multe filiale in tari in care se percep taxe mici, precum Irlanda, Olanda sau Luxemburg.

Aproape fiecare corporatie mare incearca sa isi minimizeze cheltuielile. Pentru Apple, sumele economisite sunt cu atat mai mari, cu cat profitul este urias. Potrivit analistilor, acesta s-ar putea ridica la 45,6 miliarde de dolari in 2012, un adevarat record in randul firmelor americane.

Apple este un exemplu al gigantilor tehnologiei care au profitat de legislatia taxelor, destinate unei ere industriale, care, insa, sunt nepotrivite pentru o economie digitala, cum este cea din prezent.

Unele profituri de la companii precum Apple, Google, Amazon, Hewlett-Packard si Microsoft deriva nu din bunuri fizice, ci din redevente pe proprietate intelectuala, precum brevetele asupra software-ului care este folosit de dispozitive. In alte cazuri, chiar produsele sunt digitale, precum melodiile care pot fi descarcate din magazinele online.

Este mult mai usor pentru afaceri cu redevente si produse digitale sa-si mute profiturile in tari cu niveluri mici de taxare, decat pentru un aprozar sau un producator de automobile, de exemplu. O aplicatie descarcabila, spre deosebire de o masina, poate fi vanduta de oriunde.

Fara tactici de acet gen, Apple ar fi trebuit sa plateasca, in 2011, taxe in valoare de 2,4 miliarde dolari doar in SUA, potrivit unui studiu realizat de economistul american Martin Sullivan.

Insa compania a platit taxe de 3,3 miliarde de dolari, la nivel mondial, in conditiile in care a inregistrat un profit de 34,3 miliarde de dolari.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Apple scapa taxe, #Apple evita taxe, #Apple plata taxe, #Apple taxe SUA , #iPad