Avertisment: Aplicatiile de pe iPhone stiu unde esti si pe cine suni

Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:15
3763 citiri
Avertisment: Aplicatiile de pe iPhone stiu unde esti si pe cine suni
Foto: itsaboutiphone.co.uk

Una din cinci aplicatii gratuite pentru iOS, sistemul de operare al iPhone, pot sa acceseze lista de contacte a telefonului fara niciun avertisment.

Procentul este cu atat mai alarmant cu cat informatiile ar putea deveni accesibile unor terti, cum ar fi companii ce deruleaza campanii publicitare, se arata intr-un studiu realizat de Bitdefender si publicat pe site-ul oficial.

Multe din aplicatiile ce acceseaza lista de contacte a telefonului nu ofera utilizatorului nicio justificare pentru acest comportament: nici ce date citesc si nici carui scop serveste aceasta intruziune.

Un posibil motiv pentru care aplicatiile ar putea accesa lista de contacte ar fi sa transfere informatii catre conturile de social media, un argument plauzibil, avand in vedere ca 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook.

"Avand in vedere ca nu toate aplicatiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele sa acceseze informatii pentru alte motive decat cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicatii decat dupa o analiza amanuntita. Este insa important pentru utilizator sa stie daca o aplicatie ii acceseaza lista de contacte sau daca ii monitorizeaza locatia, mai ales daca aceste informatii nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicatia", a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate in urma analizei unui numar de peste 65.000 de aplicatii din toate categoriile, aflate in top pe App Store.

Rezultatele mai releva ca aproximativ 41% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS pot urmari locatia utilizatorului. Aceasta caracteristica este una controversata, intrucat poate ajuta la afisarea reclamelor in functie de pozitia geografica si poate reprezenta o unealta deosebit de utila in construirea campaniilor de marketing ale companiilor.

Aplicatiile disponibile pe App Store nu afiseaza in acest moment niciun fel de avertisement care sa informeze utilizatorii cu privire la resursele pe care acestea le-ar folosi de pe terminal, cu exceptia serviciului de locatie.

Datele Bitdefender arata ca numai 57,5% din aplicatiile analizate cripteaza datele stocate, astfel incat tot ceea ce utilizeaza soft-urile respective sa fie pastrat in siguranta pe terminal, fara riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#aplicatii periculoase iPhone, #aplicatii iPhone urmaresc, #aplicatii iPhone utilizatori , #iPhone