CIA a incercat sa sparga sistemele de securitate ale telefoanelor si tabletelor Apple

Marti, 10 Martie 2015, ora 16:24
4997 citiri
CIA a incercat sa sparga sistemele de securitate ale telefoanelor si tabletelor Apple
Foto: Wikipedia

Expertii in informatica ai CIA au lucrat timp de aproape un deceniu pentru a sparge sistemele de securitate ale telefoanelor si tabletelor Apple.

Aceasta concluzie a rezultat in urma consultarii unor documente furnizate de Edward Snowden, fost consultant al Agentiei de Securitate Nationala a SUA (NSA), ce arata ca informaticienii CIA au dezvoltat o versiune a aplicatiei XCode - program a carui versiune originala a fost produsa de Apple - pentru a accesa programele distribuite pe App Store.

Totusi, informatiile oferite de Snowden nu clarifica daca CIA chiar a reusit sa sparga codurile de criptare ale Apple, coduri ce securizeaza datele utilizatorilor si comunicatiile lor. Conform documentelor furnizate, aceasta operatiune a inceput in 2006, un an inainte ca grupul Apple sa lanseze primul iPhone, si a continuat pana in anul 2013, acoperind inclusiv perioada lansarii iPad-ului in 2010. De asemenea, informaticienii americani ar fi beneficiat de sprijinul colegilor lor britanici.

Relatarile frecvente din ultima vreme despre operatiunile de spionaj electronic conduse de serviciile secrete au determinat consumatorii din lumea intreaga sa priveasca cu scepticism noile tehnologii. Drept urmare, companiile din Silicon Valley s-au straduit in ultimele luni sa-si convinga clientii ca produsele electronice nu sunt instrumente ce servesc supravegherii in masa a populatiei.

In luna septembrie, compania Apple a anuntat consolidarea metodelor de criptare a datelor stocate pe iPhone-uri, sustinand ca modificarile efectuate nu permit accesarea datelor salvate in memoria acestor telefoane, nici macar in situatia in care autoritatile ar emite un ordin de interceptare a respectivelor dispozitive electronice. Ulterior, gigantul Google a anuntat la randul sau ca are in vedere sa introduca instrumente de criptare mai puternice.

Ambele companii au mentionat ca masurile luate au ca scop protejarea dreptului la viata privata, problema aparuta in prim-plan dupa dezvaluirile facute de Snowden in anul 2013 cu privire la operatiunile de spionaj cibernetic desfasurate de NSA in lumea intreaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#CIA atac Apple, #CIA spionaj Apple , #iPhone