Apple - reteta din spatele succesului

Marti, 08 Iunie 2010, ora 12:13
2988 citiri
Apple - reteta din spatele succesului
Foto: Le Figaro

Faptul ca isteria Apple a cuprins intreaga lume nu mai este o noutate. Produsele companiei, care periodic mai surprinde cu cate un nou gadget, au facut ca aceasta sa depasesca Microsoft, devenind astfel cea mai mare companie de tehnologie dupa valoarea de piata, ca urmare a veniturilor inregistrate in 2010.

Care este insa reteta succesului? Le Figaro va dezvaluie cateva din "ingredientele" succesului Apple.

1. Un lider vizionar si carismatic

Cu siguranta, motorul companiei este Steve Jobs, care isi conduce echipa cu entuziasm, dar si cu autoritaritate, lucru care seduce si sperie in acelasi timp. Demis in 1985, cand vanzarile scazusera, si intors la carma Apple in 1996, lui i se datoreaza toate inovatiile Apple: interfata grafica, mouse-ul, fonturile cu latime variabila, iMac, iPod si iPad.

2. Obiecte magnifice

Atunci cand iMac a fost lansat in 1998, lumea computerelor era populata in exclusivitate de masini si ecrane dreptunghiulare si gri. Pentru lumea informatica a fost un soc, iar pentru Apple un nou suflu.

Datorita designerului Jonathan Ive, marca Apple are zeci de produse usor de recunoscut. iPod-ul, lansat in 2001, a surprins cu formele sale netede si elegante, mai ales ca nu are inesteticele suruburi. In mod similar, iPhone-ul a surprins prin faptul ca are un singur buton.

Printre cele mai de succes produse se numara iMac G4 Turnesol, lansat in 2002, care are procesorul in partea de jos a ecranului, MacBook Air si, in sfarsit, popularul iPhone.

3. Simplitatea utilizarii

Toate produsele Apple se utilizeaza extrem de usor. De exemplu, Mac OS se poate folosi aproape intuitiv, fiind simplu chiar si pentru cei incepatori in ale calculatoarelor. iPod-ul, vandut in 260 de milioane de exemplare, este, de asemenea, foarte usor de utilizat, ca sa nu mai vorbim despre iPhone, care vine fara instructiuni si nu pare sa creeze probleme nici la copiii de 8 ani.

4. Reusita cu idelile altora

Desi au o reputatie pentru ca au revolutionat tehnologia, inginerii Apple nu sunt cei care au pus bazele ei. Acestia s-au bazat pe experienta celorlate companii si au adaptat-o in conformitate cu nevoile consumatorilor.

Deseori, cu echipamente mai putin puternice decat concurentii, Apple a reusit sa-si vanda mai scump produsele. De exemplu, pentru crearea mouse-ului Steve Jobs a gasit "inspiratia" in timpul unei vizite la Xerox, in 1979. iPod-ul a venit dupa ce multi alti jucatori de pe piata (Creative, iRiver ...) il lansesera. iPhone a venit ca o replica a unor telefoane de la branduri precum Nokia, Samsung si Sony Ericsson.

5. Este un univers aparte

Apple nu vinde doar produse, ci reprezinta un stil de viata. A cumpara Apple este ca si cum ai cumpara Vuitton sau Chanel, este un semn al apartenentei la o elita. Confruntati cu un dusman comun, si anume PC-ul, fanii Mac-ului au format o adevarata comunitate. Odata cu lansarea iPod si iPhone, Steve Jobs si-a largit si mai mult publicul.

6. De la tehnologie la responsabilizare

In urma nebuniei create de muzica in format digital, Apple a oferit, in 2001, o solutie completa, un MP3 player, un software pentru a descarca muzica (iTunes), precum si un magazin de muzica online (iTunes Store).

Apple a mizat ca, decat sa ia muzica pirata de pe Net, oamenii sunt dispusi sa plateasca 1,29 dolari (pe atunci 0,99 dolari), astfel incat viata lor sa fie mai usoara. Compatibil cu Windows-ul, iTunes permite achizitionarea si gestionarea continutului de pe orice computer conectat la Internet.

7. Captivarea clientilor

Orice proprietar al unui iPod trebuie sa treaca prin iTunes pentru a cumpara muzica de pe iTunes Store. Motivele? Simplitate si lupta impotriva pirateriei, sustin reprezentantii companiei. Intre timp, iTunes Store a devenit prima platforma pentru a descarca muzica. Gasim acelasi fenomen si la iPhone si aplicatiile sale suplimentare.

8. Lumea lucreaza pentru Apple

Zeci de mii de oameni muncesc gratis pentru Apple: aceasta este una din marile idei ale firmei lui Jobs. De la lansarea iPhone, in 2007, Steve Jobs a permis dezvoltatorilor din afara sa ofere aplicatii suplimentare. Bazandu-se pe experienta internet 2.0 (cum ar fi site-uri de video-sharing alimentate cu materiale de la utilizatori), s-a deschis AppStore, un magazin online unde oricine poate pune in vanzare (sau gratuit) rodul muncii sale pentru iPhone. Cresterea a fost orbitoare. In numai 18 luni, AppStore a ajuns la 400.000 de utlizatori.

9. A invatat din greseli

Unul dintre esecurile Apple a fost Macintosh TV, un computer care functioneaza ca TV, dar nu simultan. Doar 10.000 de exemplare si-au gasit un posesor. Urmarea: Apple a oprit productia. In 1994 a aparut una din primele camere digitale Apple. Dispunand de un senzor de 0,3 megapixeli, care avea o capacitate de stocare de 1 MB, adica 8 fotografii, care era compatibil numai cu computerele Apple. Odata cu lansarea iPod, firma si-a dat insa seama ca nu trebuie sa mai repete eroarea.

10. Creeaza evenimente

Timp de multi ani, Apple si-a controalat partea de comunicare cu o mana de fier. La data de 9 ianuarie 2007, Steve Jobs a prezentat iPhone-ul. Acest anunt a paralizat complet evenimentul concurentilor sai de la CES din Las Vegas (una dintre cele mai mari expozitii globale a noilor tehnologii), care a avut loc cateva zile mai tarziu. Iubitorii de tehnologie nu mai vorbeau decat de smartphone-urile Apple. In 2010, prin acelasi procedeu se anunta sosirea iPad.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#succes Apple, #reteta succes Appe, #produse Apple , #Steve Jobs