Ce va face Apple fara Steve Jobs?

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 08:34
5460 citiri
Ce va face Apple fara Steve Jobs?
Foto: Daylife/Reuters

Cu putin timp inainte sa lanseze tableta iPad, Steve Jobs si-a aratat cea mai noua creatie unui grup restrans de jurnalisti. Unul dintre ei l-a intrebat ce fel de cercetare de piata a facut Apple pentru a afla cum trebuie sa construiasca noul produs. "Niciuna", a raspuns Jobs. "Nu este treaba consumatorilor sa stie ce vor."

De-a lungul anilor, asta a fost treaba lui Steve Jobs la Apple. Sa stie ce vor consumatorii. Si chiar daca nu a avut intotdeauna dreptate, sirul lui de succese e aproape straniu, scrie New York Times.

Dar dupa ce a anuntat la inceputul saptamanii ca isi ia concediu medical, toata lumea se gandeste la un singur lucru: va putea Apple sa continue si fara el procesul de inovare?

Pe termen scurt, Apple nu este in pericol. Anul trecut a depasit Microsoft si a devenit cea mai valoroasa coompanie din IT, iar marti a anuntat din nou rezultate financiare exceptionale. Profitul si vanzarile au urcat in ultimul trimestru al anului cu 70%, depasind orice asteptari. Apple este pe val acum, dar vor aparea ingrijorari daca Steve Jobs nu se intoarce full-time la postul sau unic in cadrul companiei in care ia orice decizie bazandu-se pe extraordinara intuitie si propriile gusturi.

"Steve Jobs are aceasta abilitate extraordinara sa vada in viitor si instinctul de a vedea ce vor oamenii. A facut asta consecvent, intr-un mod in care nu a mai facut-o nimeni", a declarat Michael A. Cusumano, profesor la scoala de management de la MIT.

Jobs nu are nevoie de studii de piata

Fiind cel care ia deciziile finale cu privire la un nou produs, colegii lui Jobs spun ca este si intransigent. Orice prototip sau produs aflat intr-o faza incipienta este schimbat de mai multe ori, iar cei care le studiaza nu sunt persoanele care participa la un focus grup, ci doar Steve Jobs si cativa apropiati de-ai lui.

Trei prototipuri de iPhone au fost finalizate pe parcursul unui an, primele doua fiind aruncate, a declarat un fost manager Apple. In cazul tabletei iPad, Jobs a insistat ca aceasta sa poata fi folosita numai prin intermediul ecranului tactil, desi analistii industriei IT spuneau ca utilizatorii vor sa foloseasca un stilus.

In timp ce iPad a creat o noua categorie de produse, cu iPod si Iphone Apple a intrat pe piete cu milioane de utilizatori si le-a oferit acestora ceva mult mai bun. Totusi, dupa cum spuna analistii, aceste produse inovatoare nu apar in urma unor cercetari de piata in care oamenii sunt intrebati ce vor. Un loc din care Jobs isi aduna informatiile despre comportamentul utilizatorilor este magazinul Apple din Palo Alto, pe care il viziteaza frecvent.

De asemenea, produsele Apple reflecta si personalitatea lui Jobs, produsele pe care le face fiind la fel de cool ca si el.

Astfel de calitati nu pot fi usor de inlocuit, atrag atentia analistii. "Sunt multe idei creative in orice companie buna, dar trebuie facute si alegeri in cele din urma. Steve Jobs a facut alegeri extraordinare si apoi le-a filtrat si pe acestea. Asta e o adevarata arta, nu o stiinta", a explicat David B. Yoffie, profesor la Harvard Business School.

O companie care sa reziste mai mult de un secol

Steve Jobs nu este un manager la Apple, ci un lider, dupa cum chiar el se descrie. Unul dintre rolurile importante pe care le are este si sa selecteze locotenenti care sa ii impartaseasca pasiunea pentru business-ul Apple. Iar acestia l-au ajutat destul de mult de cand s-a intors la conducerea companiei, in 1997. Pe perioada concediului medical, el lasa totul pe mana lui Timothy D. Cook, seful de operatiuni al Apple, pe care Jobs l-a adus de la Compaq, in 1998.

Cook i-a mai tinut locul si cu alte ocazii. Jobs a mai avut doua concedii medicale cand a fost tratat pentru cancer pancreatic si in urma cu un an si jumatate cand a suferit un transplant de ficat.

Totusi, in ciuda problemelor de sanatate foarte serioase, Steve Jobs s-a asigurat intotdeauna ca cea mai importanta creatie a lui e lasata pe maini bune si ca va rezista mult timp. Pentru ca spre deosebire de multi antreprenori tineri din Silicon Valley, Steve Jobs nu are un "exit strategy" si nici ambitii marunte. In schimb, asa cum i-a spus candva si unui fost sef Intel, el crede ca o companie trebuie construita pentru a rezista zeci de ani sau chiar mai mult de un secol. Asta pentru ca Jobs construieste ceva, nu vinde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Apple profit, #Steve Jobs concediu medical, #Steve Jobs probleme medicale , #Steve Jobs
Comentarii