Chiar crede Steve Jobs in HTML5?

Duminica, 14 Martie 2010, ora 08:12
4271 citiri
Chiar crede Steve Jobs in HTML5?
Foto: digitalmediabuzz.com

Steve Jobs stie mai bine ca oricine cum sa-si ambaleze un produs nou si cum sa convinga pe toata lumea ca acela e viitorul. Pana acum i-a si mers, reusind sa impuna noi standarde si tinte pe care rivalii sunt nevoiti sa le atinga pentru ca tendintele lansate de Apple sunt urmate de toata lumea.

Totusi, campania de promovare pentru iPad a reusit, mai degraba, sa atraga atentia asupra computerelor-tableta, care existau de mai mult timp, dar care nu au devenit interesante decat atunci cand Apple a decis sa faca unul.

Oricat de revolutionara ar fi, noua inventie a lui Steve Jobs nu a fost primita de public asa cum se astepta, iar lipsa Flash-ului este invocata mai des decat imaginea de iPhone umflat cu steroizi.

Inainte de lansarea iPad se credea ca Apple si-a rezolvat problemele pe care le are cu Adobe si a gasit in sfarsit o solutie pentru ca Flash-ul sa fie disponibil si pe iPhone sau iPod Touch. Acest lucru nu s-a intamplat, iar Steve Jobs nu a dat nicio explicatie serioasa in afara de cateva afirmatii arogante care spuneau ca Flash va fi oricum "ucis" de HTML5.

Despre Adobe nu are nimic bun de spus. "Sunt lenesi. Au tot potentialul de a face lucruri interesante, dar refuza sa le faca. Ei nu fac nimic cu viziune cum face Apple, cum e Carbon. Apple nu suporta Flash pentru ca este plin de bug-uri. Cand un Mac se blocheaza prea des este din cauza Flash-ului. Nimeni nu va mai folosi Flash. Lumea inainteaza spre HTML5", declara el intr-o intalnire cu angajatii companiei.

Daca astfel de argumente sunt intelese sau trecute cu vederea cand e vorba de un iPhone sau un iPod, in cazul tabletei iPad, care se vrea mai buna decat un netbook, e nevoie de mai mult. Sustinatorii infocati ai Apple ii impartasesc viziunea lui Jobs si spun ca Flash-ul are nevoie de prea multe resurse si reduce semnificativ viata bateriei.

HTML5 nu trece testele cum se lauda Steve Jobs

Scepticii le-au pus, insa, fata in fata pentru a vedea care se descurca mai bine. Concluzia lor este ca Flash-ul are, intr-adevar, nevoie de prea multe resurse uneori, dar HTML5 se descurca mai prost in unele cazuri, scrie New York Times.

Jan Ozer, expert pe zona video digital care lucreaza in domeniu de 20 de ani si a scris 13 carti despre tehnologiile de codificare a imaginilor video, a testat HTML5 si Flash in mai multe situatii, atat pe Mac, cat si pe PC. Browserele folosite au fost Internet Explorer 8, Google Chrome, Apple Safari si Mozilla Firefox.

La testele facute pe Windows, HTML5 nu poate fi folosit in Safari, dar Flash 10 are nevoie de 23,33% din capacitatea procesorului. In acelasi timp, noul Flash 10.1 foloseste doar 7,43% din procesor.

Google Chrome da cele mai bune rezultate in Windows. Flash Player 10.0 este cu 24% mai eficient decat HTML5, in timp ce Flash Player 10.1 este cu 58% mai eficient.

Pe Firefox, Flash 10.1 consuma doar 6% din potentialul procesorului, iar Flash 10 are nevoie de 22%. In Internet Explorer 8, Flash 10 foloseste 22,41% din potentialul procesorului, iar Flash 10.1, 14,62%.

HTML5 a fost mai eficient si a consumat mai putin cu Safari pe computerele Mac. Astfel, a avut nevoie de numai 12,39%, in timp ce Flash 10 si Flash 10.1 au folosit 37,41%, respectiv 32,07%.

Mac-urile care folosesc Chrome au fost la fel de obosite in ambele situatii. Atat Flash, cat si HTML5 au fost la fel de ineficiente si au folosit in jur de 50% din capacitatea procesorului.

Firefox de pe Mac a fost doar cu putin mai ineficient decat Safari, dar mai bun decat Chrome.

In razboiul dintre Apple si Adobe e vorba doar de bani

Analizand rezultatele restelor, Ozer a observat ca performanta mai buna din partea Flash depinde de accesul pe care il are la hardware. Acest lucru este posibil cu noua versiune Flash 10.1, care permite plugin-ului sa foloseasca unitatea grafica de pe unele computere pentru a decoda formatul video.

In functie de placa video si de drivere, procesul de decodare al Flash 10.1 functioneaza la fel indiferent de dimensiunea la care este rulata inregistrarea video. Pana acum, Flash 10 permitea acest lucru numai in modul full screen, explica Ozer.

Adobe precizeaza totusi ca acest lucru nu este posibil pe sistemele cu Linux si Mac OS X. In cazul Mac OS X, se pare ca Apple nu ofera acces la interfata sa, raspunsul diplomatic pe care Adobe il da fiind "Echipa Flash Player va continua sa evalueze adaugarea accelerarii hardware la Linux si Mac OS X in viitoarele versiuni".

Ce inseamna asta? Ca Apple nu permite ca Flash sa devina mai eficient pe platforma Mac OS X/Safari sau pe Ipod, iPhone, iPad si nu le ofera accesul de care au nevoie pentru a le ajuta procesorul. Adobe asteapta un semn din partea Apple, dar e putin probabil ca acesta sa vina prea curand. Asa ca Apple are de fapt dreptate cand spune ca Flash nu e eficient pe produsele sale, numai ca asa va si ramane pentru ca nu le da voie celor de la Adobe sa faca ceva mai bun.

Totusi, daca privim problema mai atent se observa ca decizia Apple de a bloca Flash este mai putin legata de probleme tehnologice si are legatura cu afacerile si banii. Explicatia e simpla. Cine ar mai cumpara filme si seriale de pe iTunes daca ar putea sa intre pe site-uri precum Hulu.com?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#HTML5 Flash, #iPad Flash, #Apple Flash HTML5, #Steve Jobs Adobe, #Steve Jobs Flash HTML5 , #Steve Jobs