Steve Jobs a demisionat - Se rostogoleste sau nu Marul?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 25 August 2011, ora 12:40
4083 citiri
Steve Jobs a demisionat - Se rostogoleste sau nu Marul?
Foto: latimes.com

Steve Jobs si-a dat demisia din fruntea Apple, compania pe care chiar el a fondat-o impreuna cu Steve Wozniak. Dupa lupta pe care acesta a dus-o in lumea inovatiei timp de cateva decade, in paralel cu cancerul pe care-l are, geniul "Marului" se retrage.

De acum, "bucatarul-sef" care va aduce ingredientele unei retete de succes in lumea Apple este Tim Cook. Paradoxal, investitorii nu se asteapta ca Tim Cook sa faca minuni in lumea inovatiei, ci doar sa continuie magia lui Steve Jobs, care in momentul de fata este in sine o minune.

Desi mai toata lumea se astepta la o miscare de acest gen din partea lui Steve Jobs, vestea a venit ca un soc pentru toata piata si, mai ales, pentru concurentii directi ai Apple. Dupa ce si-a luat trei concedii medicale in ultimii ani, plecarea sa nu mai era o problema de "daca", ci de "cand".

Potrivit analistului de la Nomura, Richard Windsor, greul cade acum pe Tim Cook, care trebuie sa se ridice la nivelul lui Steve Jobs, plus ca noul CEO preia postul si cu cateva probleme.

"Apple a amanat de cateva ori lansarea iPhone 5 si asta a dezamagit putin fanii companiei, plus ca nu se stie nici cat de mare succes va avea noul iCloud. Daca acestea doua nu se ridica la inaltimea asteptarilor, Cook va avea niste probleme destul de serioase", a declarat Windsor.

Foto: telegraph.co.uk - Steve Jobs (dreapta) si Tim Cook (stanga), trecutul si viitorul Apple

Cand se rostogoleste Marul, cad si "frunzele"

Vestile nu au cazut bine pentru pietele bursiere, care au actionat in consecinta, astfel ca actiunele companiei Apple au scazut pe bursa de la Frankfurt cu mai bine de 5%, ajungand la putin peste 357 de dolari/titlu. Efectul s-a simtit si pe bursele din Asia, unde fabricantii de componente pentru iPhone si iPad sunt listati. Astfel, doua dintre cele mai importante companii asiatice colaboratoare cu Apple au cunoscut o depreciere a actiunilor tot de 5%.

In 1997, compania Apple avea o valoare de piata de doar 2 miliarde de dolari. In momentul de fata, aceasta a ajuns sa valoreze peste 350 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca, in doar 15 ani, actiunile companiei au crescut cu 9.000 %. Daca in urma cu un deceniu si jumatate, se putea spune despre Apple ca este o companie cu datorii, in momentul de fata, aceasta are in trezorerie lichiditati de 12,1 miliarde de dolari.

Wintek Corp., compania care face o parte din componentele pentru iPhone, este listata pe piata din Taiwan si, de cand s-a aflat vestea despre Jobs, actiunile acesteia au scazut cu aproape 7%, de la 23,95 de dolari taiwanezi pe actiune, cota la care inchisesera sesiunea trecuta, la 22,30 dolari taiwanezi. Aceeasi poveste o au si actiunile companiei Hon hai, care se ocupa de componente pentru gadgeturile Apple. Aceasta inchidea sesiunea precedenta de tranzactionare la 64,80 dolari taiwanezi, iar in timpul sesiunii de joi, titlurile sale ajunsesera la 61,80 dolari taiwanezi. TPK Holding a avut acelasi itinerariu ca si celelalte doua, in jos, dar doar cu 2%.

Nu exista o piata a tabletelor

Desi exista o oarecare panica printre investitorii din piata inovatiei si tehnologiei, nu toti sunt atat de tematori cu privire la evolutia Apple, ba chiar, mai mult, unii devin increzatori. Cel mai solid argument pentru sustinerea Apple este, in momentul de fata, faptul ca, desi exista o piata a tabletelor, ea este denumita impropriu.

In conditiile in care s-a creat aceasta piata de nisa, a MID-urilor (Mobile Internet Device), iPad-ul este zeul. Piata este dominata de gadgetul Apple, acesta avand o cota de piata de 69%. "Nu exista o piata a tabletelor, ci una a iPad-ului", spunea unul din investitori, citat de Bloomberg TV.

Steve Jobs pleaca, dar ramane cu Apple

Desi s-a retras din functia de CEO al companiei pe care chiar el a fondat-o, Jobs va ramane in consiliul de administratie, chiar daca nu va mai avea aceleasi puteri pe care le-a avut in ultimii 15 ani, cat a fost director executiv.

De fiecare data, Jobs a gandit anticipativ fiecare raspuns, stiind ca importanta unui raspuns ii poate afecta compania, asa ca, in momentul in care a fost intrebat cat de important este el pentru companie, acesta a dat un raspuns cat se poate de sincer: "Acesta nu este un job pentru o singura persoana".

Cine este Tim Cook

In anul 2000, Cook, omul care il inlocuieste pe Jobs, a preluat departamentul de vanzari internationale a Apple, ca mai apoi sa fie numit, in 2004, seful diviziei Mac. La nici macar un an dupa aceasta numire, noul CEO al Apple a ajuns directorul de operatiuni pentru compania in cauza, iar dupa ce Steve Jobs si-a luat primul concediu medical, pentru a-si trata cancerul la ficat, Cook a preluat tot mai multe din atributiile sale.

In momentul in care si-a dat demisia, Steve Jobs a lasat pe "picior de plecare" o singura recomandare: ca noul CEO al companiei sa fie Tim Cook.

Steven Paul Jobs, magicianul

Pana sa ajunga acest "guru" al inovatiei, viata lui Steven Paul Jobs, pe numele sau intreg, nu a fost chiar atat de roza precum ar crede unii. Acesta a fost, de fapt, un copil adoptat de un cuplu, Paul si Clara, de aici venindu-i si numele mijlociu. Dupa ce a terminat facultatea, acesta a incercat sa stranga bani pentru a se retrage in India. Asa a ajuns sa se angajeze la compania creatoare de jocuri Atari.

Steve Jobs a revolutionat piata tehnologiei inca de acum 40 de ani, cand, in anii '70, alaturi de prietenul sau Steve Wozniak a fondat compania Apple Computers. La mijlocul anilor '80, Jobs a pierdut controlul companiei, el fiind inlaturat din conducere.

Asa a ajuns sa isi infiinteze urmatoarea companie, NeXT - institutie specializata in dezvoltarea unor platforme de computere specializate in invatamantul superior. In 1997, NeXT a fost cumparata de Apple, si asa Jobs a ajuns din nou in conducerea "copilului" sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Steve Jobs, #demisie Steve Jobs, #Apple Steve Jobs Tim Cook , #Steve Jobs